‘Okullar salgın koşullarına uygun hale getirilmedi’

‘Okullar salgın koşullarına uygun hale getirilmedi’
Yayınlama: 04.09.2021

Ankara başta olmak üzere tüm büyükşehirlerde sınıfların salgın öncesine göre daha kalabalık olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Eğitim-Sen 3 Nolu Şube Başkanı Cemal Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “Okullarda gerekli önlemleri aldık” sözünün aksine okulların önemli bölümü salgın koşullarına uygun hale getirilmediğini söyledi. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri sendikası (Eğitim-Sen) Ankara Şubeleri,  Ankara Tabipler Odası,(ATO),  Eğitimciler Derneği (EĞİT DER), Öğrenci Veli Derneği (VELİ-DER) ve Tüm Öğrenci Veliler Dayanışma Derneği (ÖV-DER), Pazartesi günü başlanacak olan yüz yüze eğitime ilişkin alınması gereken tedbirlere dair basın açıklaması düzenledi.

Eğitim-Sen Ankara 5 Nolu Şube binası önünde yapılan açıklamada, “Kesintisiz yüz yüze eğitim için, ek derslik üretilsin, yeterli öğretmen ve destek personel ataması yapılsın, ek bütçe ayrılsın” yazılı pankart taşındı. Yapılan açıklamada konuşan ATO Başkanı Dr. Ali Karakoç, “Tüm eğitimcilerin ve eğitim alanında çalışan bütün emekçilerinin aşılanması gerekir.  

Yapılan bilimsel açıklamalarda, 12 yaş ve üzeri çocukların en az yetişkinler kadar virüsü bulaştırabildiğini bu nedenle 12 yaşından büyük öğrencilerin aşılanmalarının yapılması gerekiyor” dedi. 

‘YETERLİ DERSLİK YOK’ 

Ardından ortak açıklamayı Eğitim-Sen 3 Nolu Şube Başkanı Cemal Erdoğan yaptı. Okulların açılması için ciddi ve kapsayıcı tedbirlerin alınması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “Okullarda gerekli önlemleri aldık” sözünü hatırlatarak, ‘’Türkiye çapında okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediği, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı biz eğitim emekçileri tarafından tespit edilmiştir. Ankara başta olmak üzere tüm büyükşehirlerin nüfus yoğunluğu fazla olan ilçe ve mahallelerinde sınıfların salgın öncesine göre çok daha fazla kalabalık olduğu eğitim emekçileri tarafından tespit edilmiştir. Derslik sayıları yetersiz olduğu için sınıf mevcutları 40’ın üzerine çıkmaktadır”  bilgilerini paylaştı. 

‘GEREKLİ ÖDENEK YOK’ 

Okullara gerekli ödeneğin gönderilmediğini de ifade eden Erdoğan, “Eğitimin bütün yükü öğrenci velilerinin üzerine yıkılmaya başlanmış, kayıt parası başta olmak üzere, velilerden sıvı sabundan, deterjana kadar çeşitli adlar altında para toplanmaya başlanmıştır. Geçmiş yıllarda olduğu gibi, 2021/2022 eğitim öğretim yılı başında da okullarda temizliği sağlayacak personel eksikliği sorunu devam etmektedir. Uzun süredir İŞKUR personeli üzerinden sağlanan personel ihtiyacı hala karşılanmamıştır. 5-6 katlı okullarda kadrolu sadece 1 yardımcı personel bulunmakta ya da hiç yoktur”  diye konuştu.  

TALEPLER Erdoğan, okulların açılması için alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı: “Kalabalık sınıflar mutlaka seyreltilmelidir. Sınıfların havalandırılması için kış aylarını da dikkate alan bir pencere sistemi tüm sınıflarda hayata geçirilmelidir. Okullara yeteri kadar kaynak ayırmalıdır. MEB’i ek öğretmen atamaları konusunda bir an önce açıklama yapmaya çağırıyoruz. MEB süreci başta TTB olmak üzere, eğitim örgütleri, sendikalar ve veliler ile sürekli iletişim halinde yürütmelidir. Eğitim bileşenleriyle bölgesel planlamalar yapılıp ihtiyaç olmayan imam hatip okulları anadolu liselerine dönüştürülerek sınıf kapasitesi sorunu derhal çözülmelidir.” Açıklama, “Parasız eğitim, parasız sağlık istiyoruz”, “sermayeye değil eğitime bütçe” sloganlarıyla son buldu. 

ADANA Eğitim Sen Adana Şubesi,  “Yaşam hakkı ile öğrencilerimizin eğitim hakkını riske atan eksiklikler için acil önlem alsın” şiarıyla İnönü Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya, hükümetin yüz yüze eğitimi için gerek tedbirleri alması gerektiğini vurguladı. Kaya, okulların yüz yüze eğitime ne kadar hazır olduğuna ilişkin tespit ve taleplerini açıkladı.  

MERSİN Eğitim Sen Mersin Şubesi ise düzenlediği toplantıda “Okullar Eylül’de açılsın, 6 Eylül’e 1 gün kala” pankartı açtı. Eğitim Sen Mersin Şube Sekretere Semih Gündoğdu, taleplerini sıraladı. Eğitim öğretim yılının koronavirüs (Kovid-19) salgınının gölgesinde açıldığına dikkat çeken Gündoğdu, okulların salgın koşullarına hazır olmadığını söyledi. Gündoğdu, Türkiye’nin salgın süresince okulları en uzun süre kapatan ülkeler arasında yer aldığını hatırlatt

instagram follower kaufen

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.