Oxford’dan kanserle mücadele için umut: Kan testiyle her üç kanserden ikisi tespit edildi

Oxford’dan kanserle mücadele için umut: Kan testiyle her üç kanserden ikisi tespit edildi
Yayınlama: 02.06.2023

İngiltere’nin köklü üniversitelerinden Oxford’da yapılan yeni bir araştırmanın kansere karşı umut olması bekleniyor. Geliştirilen yeni kan testiyle her üç vakadan ikisinin tespit edilebildiği açıklandı.

 İngiltere’nin Oxford Üniversitesi’nden araştırmacılar, Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) tarafından yapılan kan testiyle her üç kanserden ikisinin tespit edildiğini açıkladı. Kan testi İngiltere ve Galler’de aile hekimlerine şüpheli belirtilerle başvuran 5 bin kişiye yapıldı. Testin, 50’den fazla kanser tipinin tespiti konusunda umut vadediyor.

Araştırmacılar, “test üzerindeki çalışmaların sürdüğünü ve erken teşhis sayısının artabileceğini” açıkladı. ‘Galleri’ isimli testte pozitif vakaların yüzde 85’inde kanserin asıl noktası da saptandı. Araştırmaya katılanların 350’den fazlasına tarama ve biyopsiler gibi geleneksel yöntemler kullanılarak kanser teşhisi konuldu. Kan testi pozitif çıkan hastaların yüzde 75’inin, negatif çıkanların ise yüzde 2,5’inin kanser olduğu tespit edildi.

Araştırmacılardan Prof. Mark Middleton, “Testin hâlâ kanseri kesin olarak teşhis edebilecek kadar doğru olmamasına karşı gerçekten faydalı olduğunu” dile getirdi. Middleton, “Testten elde edilen tahmin ile hastalar için endoskopi mi yoksa tarama mı isteyeceğimize karar verebileceğiz” dedi. Testin bulguları, Chicago’da düzenlenecek Amerikan Klinik Onkoloji Derneği’nin konferansında sunulacak ve The Lancet Oncology dergisinde yayımlanacak. (AA)