HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a “Saray içi darbe” yapıldığını belirterek, bütün krizin sorumlusunun AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olduğunu, erken seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.  

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün akşam resmi Instagram hesabından yaptığı açıklamayla görevinden istifa ettiğini duyurdu.

İstifaya dair resmi bir açıklama henüz yapılmazken, AKP’li isimler istifayı teyit etti. Albayrak’ın istifasını değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, istifasıyla herhangi bir sorunun çözülmeyeceğini vurguladı. Sorunun “tek adam” rejiminde olduğunu vurgulayan Paylan, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’yi bir şirket gibi yönetmek istediği yönündeki açıklamasını hatırlatarak, “Ancak bunu kötü yönetilen bir aile şirketine dönüştürdü. Saray içi entrikalarla ülke iki yıllık hem siyasi hem de ekonomik bir kriz sürecine girdi. Berat Albayrak ve Tayyip Erdoğan’da bu ekonomik krizin baş sorumlularıdır. Tek adam rejimi sürdüğü sürece birtakım bürokratlar veya bakanlar görevden alınabilir ancak bu hiçbir şeye çare olamaz” dedi. 

‘SARAY İÇİ DARBE YAPILDI’ 

İstifanın, Merkez Başkanı Murat Uysal’ın görevden alınarak yerine Naci Ağbal’ın atanması sonrası yaşanmasının tesadüf olmadığını belirten Paylan, şöyle devam etti: “Bu konuda belli ki Berat Albayrak’a karşı bir saray içi darbe yapıldı. Merkez Bankası Başkanlığına Naci Ağbal’ın getirilmesinden belli ki Berat Albayrak’ın haberi yoktu veya Ekonomi Kurulun’a Nihat Zeybekçi’nin getirilmesinden haberi yoktu. Bu da kendi alanına bir darbe olarak gördü belli ki Berat Albayrak ve istifasını sundu. Yani bu açıdan Berat Albayrak’ın bir tasfiye operasyonuyla karşı karşıya kaldı ve ‘devr-i sabık’ olarak yani biri dönemin, bir çöküşün, bir yıkıntının müsebbibi olarak hem Merkez Bankası Başkanı ortaya kondu hem de Berat Albayrak. Ama burada hedef şaşırtma çabası var. Hedefi biz de kaybetmeyelim. Sonuç olarak, bütün bu krizin sorumlusu Erdoğan’dır. Berat Albayrak’ı da oraya atayan odur, damadını. Merkez Bankası Başkanını da atayan odur. Hesap verilmesi gerekiyorsa Erdoğan’ın hesap vermesi gerekir. Ve ülkeyi bıraktığı bu ekonomik ve siyasi kriz içinde bir an önce istifa etmesi gerekir.” 

‘ERKEN SEÇİME GİDİLMELİ’ 

Bir yıl önce de Merkez Bankası’nın başkanının değiştirildiğini anımsatan Paylan, sorunun ne MB başkanını görevden alarak ne de Albayrak’ın istifasıyla çözülemeyeceğini vurguladı. Sorunun “sistemik” bir sorun olduğunu dile getiren Paylan, “Bu anlamda sorunun çözülebilmesi için Berat Albayrak’ın değil, Erdoğan’ın istifa etmesi ve ülkeyi bir an önce erken seçime götürmesi gerekir” dedi. 

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİ 

İstifanın ardından gündeme gelen kabine değişikliği iddialarını da değerlendiren Paylan, sözlerini şöyle tamamladı: “Kabine değişikliği yapılabilir ama bu da hiçbir derde derman olmaz. Hiçbir bakanın inisiyatifi yok. Bakanlar kendi alanları içinde de Saraydan bir rıza almadan adım atamıyorlar veya Saraya yakın bir takım odaklar bakanları vesayet altında tutuyor. O açıdan sorun sistemden yani tek adam rejimidir. Bunlar palyatif adımlar yani toplumda sanki yeni bir dönem başlıyor algısını yaratmaya çalışıyorlar ama ben bunların da etkili olacağını derde derman olacağını düşünmüyorum.”  (MA)