Paylan: Saray’da günlük 10 milyon harcanıyor

Paylan: Saray’da günlük 10 milyon harcanıyor
Yayınlama: 15.12.2020

 AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan esnaf paketine tepki gösteren Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, söz konusu desteğin günlük 33 TL’ye tekabül ettiğini ve esnafların bu miktarı reddetmesi gerektiğini söyledi.   

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, AKP Genel Başkanı Tayip Erdoğan’ın dün açıkladığı esnaf destek paketine ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Paylan, söz konusu desteğin günlük 33 TL’ye geldiğini belirterek, “Esnaf kardeşlerimiz bu sefalet rakamını kabul etmesin” çağrısında bulundu. 

ERDOĞAN NEDEN PAKETİ AÇIKLADI? Gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerin esnaflara doğrudan gelir desteği verdiğini hatırlatan Paylan, iktidarın ise esnafları mağdur ettiğini belirterek, “Erdoğan dün esnaflar ile ilgili bir paket açıkladı. Neden bu paketi açıklamak zorunda kaldı biliyor musunuz?  Çünkü dokuz aydır esnaflar ‘aç ve açıktayız’ diyorlar. Dokuz aydır esnafların iş yerini kapatan bir iktidar var. Dokuz aydır esnafı iflasa sürükleyen bir iktidar var ancak dokuz aydır esnaflarla ilgili beş kuruş destek vermeyen bir iktidar var” dedi. 

‘ESNAF BORÇLANDIRILDI’ 

Paylan, aylardır iktidara esnafa doğrudan destek verilmesi yönünde çağrı yaptıklarını ancak iktidarın çözümü esnafın iş yerini kapatmakta bulduğunu ifade etti. İktidarın çözümü 9 aydır esnafları bankalara yönlendirmede bulduğunu hatırlatan Paylan, şöyle devam etti: “Ama yaptığımız itirazlar sonucunda iktidar dokuz ay sonra bir adım attı ama maalesef dağ fare doğurdu. Dokuz aydır esnafın dükkanını kapatan, esnafı ciddi boyutlarda borca sokan iktidar bin TL destek verecekmiş. Bu günlük 33 TL’ye denk geliyor. Günde üç öğün olduğu için öğün başına esnafa 11 TL destek verilmiş oluyor. Utanmıyor musunuz ki esnafa bir öğün için 11 TL destek veriyorsunuz. Ben bu bin TL’ye ‘Evet’ diyen AKP-MHP vekillerine diyorum ki, hele siz bin TL ile geçinin de görelim. Cumhurbaşkanına sesleniyorum sen bu bin TL ile geçinebiliyor musun? Geçinin de görelim. Bunlar saraylarında her gün 10 milyon lira harcama yapıyorlar. Günlük 10 milyon lira harcama yapan Erdoğan aylık olarak esnafa bin TL destek veriyor.” 

KAYIT DIŞI ÇALIŞAN ESNAF PAZARCILAR 

Verilecek desteğin kayıt dışı çalışan esnaf ve pazarcıları kapsamadığını vurgulayan Paylan, “Biz yarın tüm vatandaşlarımızı güvenceye alacak bir paket Meclise sunacağız. Halkı güvence altına alacak paketi hep beraber savunmalıyız” dedi.  Paylan, görüşülmeye devam edilen 2021 bütçe tercihlerinin de saray yani birinin gözetildiğini söyleyerek, şunları ifade etti: “Eğer iktidar bu anlayışından vazgeçseydi esnaf kardeşlerimize daha fazla destek verilirdi. Yine S-400 füzesi. Dün gece ABD S-400 meselesinden dolayı Türkiye’ye ambargo koydu. Bunlar ise nerdeyse bayram edecekler. Efendim ambargolar hafif diye. Bakın bu S-400 füzesi başımıza daha çok bela olacak. Rusya’ya bir diyet olarak ödenen 2,5 milyar dolar var ve bunun karşısın da ise ABD’den yediğimiz ambargolar var. Peki S-400’ler nerede. Depoda tutuluyor arkadaşlar. Ya evinize bir tost makinesi alsanız dahi onu depoda tutmazsınız. Esnaf kardeşlerime neden bin TL ödüyorlar biliyor musunuz? Çünkü bunlar S-400 füzesini aldılar, iki buçuk milyar dolar ödediler ve depoda çürütüyor. Bizim bütçe teklifimizde de var. Kullanamayacağız bu füzeleri Rusya’ya iade etsek, iki buçuk milyar dolar elimize geçer bu da 20 milyar TL eder. Bu sayede yer bir esnaf kardeşimize 20 bin TL doğrudan gelir desteği verebiliriz. Sadece S-400 füzesiyle yapabiliriz.”  

BOÇLARI NE OLACAK?’ 

Paylan, şunları söyledi: “Almanya’da şu anda ikinci dalga kapanma tekliflerine geçti. Ve ikinci dalga kapanma teklifinde tüm esnafların giderlerinin yüzde 90’nını karşılamayı vaat etti. Peki, Erdoğan ne yapıyor? Kira desteği verecekmiş. 750 TL büyükşehirlerde diğer illerde 500 TL kira desteği verecekmiş. Erdoğan şu anda büyük şehirlerde 750 TL kiralık dükkân buluyorsa, pek çok esnaf kardeşimiz de tutar. Şu anda Türkiye’de kiralar en az 2 bin ile 3 bin lira. Ve daha gelişmiş bölgelerde kiralar 10 ile 20 binlerde. Ya bu esnaf dokuz aydır kira ödüyor sen ona 750 TL kira desteği veriyorsun. Esnaf iflasla yüz yüze sen 500 TL kira desteği diyorsun. Bu kabul edilemez. Bu esnaflar dokuz aydır sana vergi ödüyor, kira ödüyor hayatta kalmaya çalışıyorlar. Senin de reva gördüğün miktar bu. Dokuz aydır biriken borçlar ne olacak Erdoğan.  Bak banka kredileri ekledin esnafın sırtına. Kim ödeyecek bunları. Sarayda her gün 10 milyon harcıyorlar ve esnafa düşen bin TL. Tüm esnaf kardeşlerimize de bu bin TL’yi reddetmesi çağrısı yapıyorum. Sizin hakkınız bu miktarın kat be kat fazlasıdır diyorum.  Erdoğan 14 tane uçan saraya binmemelidir. Marmaris’te 300 odalı yazlık saray yapmamalı, bin odalı kışlık sarayında kalmamalıdır. Bunlar olmadığı zaman esnaf kardeşimize 50 bin lira doğrudan yardım desteği de verilebilir.”