Roboski'de 19'u çocuk 34 Kürt köylüsünün savaş uçaklarıyla katledilmesinin üzerinden 100 ay geçti.

19’u çocuk 34 Kürt köylüsünün katledildiği Roboski katliamının üzerinden 100 ay geçti, ailelerin acısı dinmedi, adalet arayışı bitmedi. Roboski İçin Adalet Girişimi, yaptığı açıklamada, katillerin bulunmasını ve bir daha Roboski’nin yaşanmamasını istedi.

Roboski’de 19’u çocuk 34 Kürt köylüsünün savaş uçaklarıyla katledilmesinin üzerinden 100 ay geçti.

Roboski İçin Adalet Girişimi bir açıklama yaparak, “Roboski’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmeyecektir” dedi.

Roboski katliamının üzerinden 8 yılı aşkın bir zamanın geçtiği hatırlatılan açıklamada, aradan geçen zaman içinde hala adaletin sağlanamadığı belirtildi. Adalet çağrısını yinelediklerini kaydeden Roboski İçin Adalet Girişimi, yüzleşme çağrısı yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İnsanlık ve devletler kendi geçmişleri ile yüzleşmeli, ders çıkarmalı ve geleceği buradan yeniden kurabilmelidir. Yaşama hakkı insanın doğuştan gelen en temel hakkıdır. Geri kalan haklar yaşam hakkının sağlanmasının üzerinden şekillenir. Devlet bu yaşam hakkını korumak bir yana, yaşam hakkını yok eden mekanizmaların içinde olanları yargılamadı, suçluları yargının önüne dahi çıkarmadı.

“Bir ülkenin nasıl yönetildiği, o ülkede insanların nasıl öldüğüne bakınca anlaşılır. Ne yazık ki ülkemiz, birçok katliama tanıklık etmiş ancak birçoğunda adalet sağlanamamıştır. Yaşanan salgına ve ölümlere karşın, devletler ders çıkarmak bir yana yine insanlık utançlarına yol açan eylemlere imza atmaktalar; tek isteği özgürce türkülerini söylemek olan insanlarımız açlık grevlerinde yitirilmekte, sağlık emekçilerimiz güvencesiz kahramanlığa soyundurulmakta, farklı yaşlarda insanlarımız gözden çıkarılmaktadır. Yeni insanlık utançlarını engellemek, üzerinden 100 ay geçmiş dinmeyen bir acı olan Roboski katliamı ve onun gibi tüm yaşatılanların sorumlularının ortaya çıkarılmasıyla mümkün olacaktır.”

‘ROBOSKİ’YE ADALET GELMEDEN TÜRKİYE’YE ADALET GELMEYECEK’


“Adaletin sağlanamadığı yerlerde katliamların sürekliliği engellenemez” denilen açıklamada, “Roboski’ye adalet gelmeden Türkiye’ye adalet gelmeyecektir. Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız” denildi.