Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen, üyelerinden gelen şikayet ve eleştirileri aynı iş kolunda örgütlü KESK’e bağlı SES’e yönlendiriyor. SES Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, söz konusu sendikanın eleştirileri duymamak için bu yöntemi kullandığını söyledi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi, sosyal hizmet kurumlarında yaşanan sorunlara ilişkin sendika binasında toplantı düzenledi. Toplantının yapıldığı salona “Mobinge karşı SES’te örgütlenelim” yazılı pankart asıldı.

Toplantıda konuşan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, iyileştirilmesi gereken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve taşra kurumlarında hizmet politikalarının daha fazla “mobing, angarya iş ve bağımlı bir toplum hedefiyle” sürdürüldüğünü kaydetti. Güldiken, “Bakanlık bünyesinde halen ek ders karşılığı, Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP), Sözleşmeli, 4A, 4B ve 4D olmak üzere birçok farklı çalışma şekli ile istihdam modeli uygulanmaktadır. Bu farklı çalışma şekillerinin her birinin özlük hakları da farklı olmakla birlikte idarecilerin keyfi yaklaşımı nedeniyle işinden olma kaygısıyla çalışanlar bulunmaktadır” dedi. Bunların sınırsız bir mobing ve keyfiyete yol açtığını belirten Güldiken, çalışanların fikri alınmadan, öznel durumları gözetilmeden yer değişikliği yapılarak iş barışının da bozulduğu bir hale sürüklendiklerini vurguladı.

İŞ GÜVENCESİ OLMAYANLAR HEDEFTE

Bulunduğu koltuğu, mevkiyi korumak ya da yeni bir yer elde etmek isteyen idarecilerin özellikle iş güvencesi olmayan çalışanları hedef aldığına dikkat çeken Güldiken, “İdareciler bu çalışanları odalarına çağırıp sözde yetkili sendikaya (Memur-Sen’e bağlı Sağlık-Sen) üye olmaları ve sendika faaliyetlerine katılmaları için baskı kurmakta, iş yeri temsilcisi gibi hareket etmektedir. Oysa emekçiyi toplu sözleşme masasında satan sözde yetkili sendikanın yöneticileri, kendi bireysel çıkar ve rantları dışında çalışanın gerçek sorunlarını çözemez. Kendisi aylık 32 bin TL maaş alan ve 1 buçuk milyonluk makam aracına binen sözde yetkili sendikanın yöneticileri, Ağustos ayında hükümetle imzaladıkları satış sözleşmesi sonrasındaki eleştirilere ‘her şey maddiyat değil biraz da maneviyat’ diyecek kadar pervasızlaşmıştır” şeklinde belirtti.

ŞİKAYET İÇİN SES’İN NUMARASI KULLANILDI

Sendikanın kendilerine gelecek eleştirileri duymamak için ilginç bir yöntem denediklerini ifade eden Gültekin, “Kendi resmi web sayfalarında SES’in telefon numarasını paylaşmışlar. Diyarbakır Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne bağlı olan bazı kuruluşların sözde yetkili sendikaya üye olan idarecilerinin, kurum demirbaşında kayıtlı/kayıtsız hurda ve malzemeleri sattıkları, zimmete para geçirdikleri iddiaları varken bu idarecilerin hangi çalışanın hakkını savunacağı merak konusudur. Ayrıca 4688 sayılı Kamu Görevlileri ve Sendikaları Kanunu’na göre idareci eşit mesafede olmalıdır. Ancak var olan pratiğe göre bu idareciler, açıkça suç işlemektedir. Buradan tüm emekçilere çağrımız şudur; hep birlikte SES ve KESK’te örgütlenelim, bu rantçı ve talancı gidişata dur diyelim” şeklinde konuştu.(MA)