Sağlıkçılar öldürülen meslektaşlarını andı

Sağlıkçılar öldürülen meslektaşlarını andı
Yayınlama: 17.04.2023

AMED – Amed Sağlık Platformu, 11 yıl önce hasta yakınları tarafından öldürülen meslektaşları Ersin Aslan’ı anarak, sağlıkta şiddeti sonlandıracak yasal düzenlemenin yapılmasını istedi. 

Amed Sağlık Platformu, 17 Nisan 2012’de hasta yakınları tarafından öldürülen Dr. Ersin Aslan’ın ölüm yıldönümünde anma etkinliği düzenledi. Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde düzenlenen anmada açıklama yapan Amed Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Aslan’ın öldürülmesinin üzerinden 11 yıl geçtiğini, bu sürede üstüne yeni şiddet olaylarının eklendiğini belirterek, “Her gün yeni bir şiddet olayı ile yaşamak zorunda bırakıldık ve geçen 11 yılda sağlık emekçileri görevleri başında öldürülmeye devam etti. Pandemide sevdiklerimizden ayrı kaldık, görevinin başında iken COVID-19 nedeniyle 513 sağlık emekçisini hayatını kaybettik, ancak bizler hastalarımızı korumak için koşulsuz çalışmaya devam ettik” diye konuştu. 

‘HEM PANDEMİ HEM DE DEPREMDE ENKAZ ALTINDA KALDI’

Her 17 Nisanda, “Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü”nde meslektaşlarını anarken şiddetin nedenlerini sorgulamaya, şiddeti ortadan kaldıracak sağlık politikalarını dile getirmeye ve bu politikaların hayata geçirilmesi için mücadeleye devam ettiklerini kaydeden Turan, 2003’ten beri adım adım uygulanan “Sağlıkta Dönüşüm Programı’ neoliberal politikalarla sağlığı meta, sağlık çalışanlarını da köle kıldığını söyledi. Sağlık politikalarını eleştiren Turan,  “Apartman bodrumlarına, penceresiz mekanlara sıkıştırılan 1. Basamak Sağlık Hizmetleri, bu ülkenin yurttaşları olarak hepimizin geleceğini çalan kara delikler olarak şehrin en uzak yerine kondurdukları ‘şehir/şirket’ hastaneleri, eğitimden uzaklaşan, niteliği değil niceliği gözeten üniversite hastaneleri hem pandemide hem de depremde enkaz altında kaldı” ifadelerini kullandı. 

‘SAĞLIK POLİTİKALARI ŞİDDETİ KÖRÜKLEDİ’

Sağlık politikaların şiddeti körüklediğini belirten Turan, “Güvencesiz, esnek çalışma koşullarıyla güvenli ve sağlam olmayan binalarda sağlık hizmetinin verilemeyeceğini yine en son deprem bize gösterdi. Keza alınamayan randevular, alınsa bile 5 dakikaya sığdırılmaya çalışılan muayenelerle verilemeyen sağlık hizmeti, yok sayılan sağlık hakkı, iyileşemeyen hastalıklar, yapılamayan ameliyatlar, mesleki özerkliğe yapılan müdahaleler, hekimlerde ve sağlık emekçilerinde tükenmişliğe neden oldu, toplumun sağlığını bozdu. Sağlığımızı bozan, bizi yok sayan, tüketen, değersizleştiren sağlık politikaları şiddeti körükledi” diye konuştu. 

‘YAŞAMAK VE YAŞATMAK İSTİYORUZ’

Toplumun her kesimine yönelen şiddetten sağlık çalışanlarının da nasibini aldığını dile getiren Turan, “Dr. Ersin Arslan’ın öldürülmesinin ardından bugüne dek etkili bir yasal düzenleme için yaptığımız girişimler sonucunda yetersiz de olsa yasal düzenlemeler yapıldı. Ancak biliyoruz ki sağlık sistemi böyle devam ettikçe, toplumsal şiddetin önüne geçilmedikçe sağlık kurumlarında şiddetin de sona ermeyeceğini biliyoruz. Yaşamı ve yaşatmayı kendine şiar edinmiş bir mesleğin mensupları olarak sağlıkta şiddete karşı her yönüyle mücadelemiz devam edecek; çünkü bizler, şifa dağıtmaya çalışırken ölmek istemiyoruz. Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” şeklinde konuştu.