Salgın günlerinde DEDAŞ mağdur etmeye devam ediyor

Salgın günlerinde DEDAŞ mağdur etmeye devam ediyor
Yayınlama: 17.05.2020

Mardin’de borçları bulunduğu gerekçesiyle çiftçilerin elektriklerini kesmeye salgın sürecinde ara veren DEDAŞ, “normalleşme” ile birlikte yeniden kesintilere başlayınca birçok mahalle susuz kaldı.

Koronavirüs (Kovid-19) süreci ile birlikte elektrik kesintilerine ara veren Dicle Elektrik Dağıtım AŞ. (DEDAŞ), hükümetten gelen ‘normalleşme’ açıklamaları üzerine yeniden kesintilere başladı. Mardin’in Kızıltepe ve Derik ilçelerinde çiftçilerin elektrik borçlarını gerekçe yapan DEDAŞ, onlarca kırsal mahallenin elektriklerini kesti.

Sayaç bazlı kesinti yerine mahallelerin elektrik enerjisinin sağlandığı trafolar üzerinden yapılan kesinti nedeniyle mahallelerde borcu olan ve olmayan herkesin elektrikleri kesildi. Onlarca mahalleye iki gündür elektrik verilmezken, tek faz verilen mahallelerde de sorunlar yaşanıyor. Su ihtiyacının da elektrik enerjisi ile çalışan pompalar aracılığıyla temin edildiği mahallelerde DEDAŞ’ın kesintisi nedeniyle sular da akmamaya başladı.

ELEKTRİKSİZ VE SUSUZ KALDILAR

Elektrik ve susuz kalan kırsal Kuyulu (Selmê) Mahallesi sakinlerinden Hasan Taşkıran, yaşadıkları mağduriyete dönük tepkisini “Defalarca söylüyoruz. Kesinti yapılacaksa borcu olanın sayacından kesinti yapılsın. Ama DEDAŞ kanun ve hukuk dinlemiyor. Her defasında aynı şeyi yapıyor. İpekyolu’nun altındaki onlarca köy, yine yolun üstünde kalan onlarca köy bu Ramazan ayında elektriksiz, susuz kaldı” sözleriyle gösterdi.

‘BİRİLERİ DUR DEMELİ’

Salgının ilk günlerinde de aynı durumu yaşadıklarını, ancak kamuoyunun tepkisi üzerine kesintilerin durdurulduğunu hatırlatan Taşkıran, “Demek ki Türkiye’nin normalleşmesi köylünün kanunsuz bir şekilde elektriksiz ve susuz bırakılması oluyormuş. Ne diyelim, artık birilerinin DEDAŞ’a ‘dur’ demesi gerekiyor. Borcunu ödeyenin mağdur olmayacağını söylemişlerdi. Ama halen borcunu ödemeyenler mağdur oluyor” diye konuştu.

JENERATÖRLER DE KURULMADI

DEDAŞ, geçtiğimiz günlerde yaptığı yazılı açıklama ile borcu olan çiftçiye elektrik enerjisi vermeyeceğini açıklamış, 2019 yılının Aralık ayında ise borcu olmayanların kesintilerden zarar görmemesi için jeneratörler ile enerji sağlanacağını açıklamıştı. Ancak aradan geçen bunca zamana rağmen jeneratörler hala kurulmadı. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.