Sancar: Bize ağır saldıranlara büyük kaybettireceğiz

Sancar: Bize ağır saldıranlara büyük kaybettireceğiz
Yayınlama: 10.01.2023

Milyonların değişim hedefi olan HDP’nin baskılarla yıldırılamayacağını belirten HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar,  “HDP boğazı sıkılan toplumun nefesi oldu. Bize ağır saldıranlara, büyük kaybettireceğiz” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin Meclis grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Sancar, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak sözlerine başladı ve şunları söyledi: “Basın özgürlüğünün olmadığı, sesin sözün her açıdan kısıldığı bir ortamda görevlerini hakkıyla yerine getirmeye çalışan bütün basın emekçilerini yürekten kutluyorum. Bugün basın özgürlüğü için mücadele günü olarak görülmelidir. Hep bu duygu ve düşünce ile bu yılı geçirmek hepimizin görevidir. Sizlere de bu mücadelede verdiğiniz katkılar için partim adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum” dedi. 

HDP’YE YÖNELİK BASKILAR 

HDP’ye yönelik kapatma davası ve Hazine yardımının kesilmesine değinen Sancar’ın açıklamaları şöyle: “Gündemimiz belli, bir tek konu gibi görünmekle birlikte Türkiye’nin bütün sorunlarına değinen, bütün sorunlarını kesen bir konu bu. Partimize yönelik kumpas, operasyon, dava süreci. Bugün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının Anayasa Mahkemesi’nde sözlü mütalaası vardı. Biliyorsunuz birkaç gün önce Hazine yardımının yatırılacak hesaplarımıza bloke konulmuştu. Bütün bu gelişmeler Türkiye’de sadece HDP’ye yönelik baskılar olarak görüldüğünde büyük yanılgılar yaşanıyor. Büyük tahribatlar ortaya çıkıyor. O nedenle dilimiz döndüğünce nefesimiz yettiğince bütün bu gelişmelerin Türkiye’nin geleceğiyle çok yakından ilişkili olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bunu bir kez daha grup toplantısı vesilesiyle yapmaya çalışacağız.  

SÖZÜN BİTTİĞİ YER YOKTUR

Gündemimiz Türkiye’nin bugünü ve yarınını ortak gelecekte buluşturan siyasi komplo ve bunun yol açacağı ağır sonuçlar. Anlamayanlara anlatmak görevimizdir. Sürekli sabırla anlatmaya çalışacağız. İlkemiz budur, söz bitmez, mücadele bitmez. Söz her zaman değerlidir onu kullanmaya becerenler için. Sözün bittiği yer yoktur, ikna ve birlikte çalışmak için diyaloğun sonu yoktur. Bütün halklara hitap etme mecburiyetinin istisnası yoktur. O nedenle bugün bu gerçekleri bir kez daha sizler aracılığıyla bu grup toplantısı üzerinden Türkiye toplumuna anlatmaya çalışacağız. 

MİLYONLARIN DEĞİŞİM UMUDU 

11 yıl önce HDP’yi ortaya çıkaran fikriyat bu ülkedeki bütün kimlik ve inançları, ötekileştirenleri, dışlananları, gençleri, kadınları, emekçileri eşit yurttaşlığa ve barışa dayalı ortak gelecekte demokratik cumhuriyet hedefinde buluşturmaktır. İşte HDP bu hedefle yola çıktı ve siyasi mücadelesini toplumsal mücadele ile birleştirerek bugünlere taşıdı. HDP mücadelesinde Kürt halkının ve Türkiye’nin devrimci demokratik sosyalist tüm güçleriyle emek ve ekoloji örgütleriyle kadınlar ve gençlerle ortaklaşmayı esas aldı. Bugün milyonların değişim umudu ve ortak siyasi bir mücadele alanına dönüştü. İçine kapanmadı, hiçbir baskı karşısında yolundan şaşmadı, büyümeyi genişlemeyi hedef olarak önüne koydu. Ve kurduğu sağlam ittifaklarla bunu başardı. 

TOPLUMUN NEFESİ OLDU

HDP kimseyi ötekileştiremedi, hep genişlemeyi hedef aldı. Ötekileştirilen tüm kesimlerin mücadelesini, taleplerini siyasetinin odağı haline getirdi. Sesi kesilmek istenenlerin sesi oldu. Boğazı sıkılan toplumun nefesi oldu, HDP yeni yollar yarattı, seçenekler üretti, mücadele yollarını büyüttü. Kürt sorunundan, demokrasi, adalet, emek, ekoloji sorununa her alanda ve her meselede bu ülke için söz üretti, siyaset üretti, gerçek çözümler üretti. Nasıl bir gelecek, yerelden merkeze nasıl bir yönetim sistemi, nasıl bir Anayasa, nasıl bir ekonomi, nasıl bir demokrasi, nasıl bir toplumsal birliktelik düzeni, nasıl bir yaşam. Bütün bu konularda demokrasi, özgürlük ve eşitlik çıtasını en yüksekte tuttu.

DEMOKRASİYİ BÜYÜTME PROGRAMI 

HDP’nin her alanda ürettiği cesur ve kalıcı siyaseti Türkiye’nin sorunlarının ortak çözüm programının ne olduğunu ortaya koydu. Ülkeyi yönetme, demokrasiyi büyütme programına dönüştü. HDP temsil ettiği milyonların iradesini siyasetten belirlenen değil, belirleyen asli bir kurucu aktör haline getirdi. Ve bugün 2023 ve hatta sonraki yılları da belirleyen siyasal ve toplumsal merkez oldu. İşte HDP’nin bu siyasal ve toplumsal gücü yarattığı demokratik seçenek tekçi, otoriter despot rejimdeki en büyük kırılmayı yarattı. Bu kırılmanın en akılda kalan örneği ve unutulmayacak tecrübesi 7 Haziran’dır. Orada AKP’ye yaşatılan yenilgi, Türkiye halklarına yeni bir yaşamın, yeni bir ülkenin, yeni bir düzenin mümkün olduğunu gösterdi. Bu umudu, bu umudun ışığını gösterdi. Halk iradesine dayanan siyasetimiz zorbalığa, hukuksuzluğa, adaletsizliğe, inkara, savaş ve talana dayanan çürümeyi sona erdirme noktasına getirdi.

Sarayın yalanın talanın savaşın, sömürünün karşısında dimdik durup, halkın ve hakikatin mücadelesini yürüttü. İşte bu yüzden iktidar siyasetinde büyük kırılmalar yaşadı, özgüveni çöktü. Geleceği belirleme konusunda hazırladığı planlar bozuldu. Bunu başaran güç HDP’dir. HDP’nin fikriyatıdır. HDP’nin toplumsal ve siyasal mücadelesidir. O nedenle saldırılar artıyor, her geçen gün daha fazla saldırıya maruz kalıyor HDP. Çünkü rejimin kalıcılaşması, otoriter, tekçi, sömürücü, talancı sistemin kalıcı hale getirilmesinin önündeki en büyük engel HDP’dir. Bunu en iyi bilen şimdiki iktidar bloğudur. Bunu en iyi bilen iktidarı besleyen düzen ve sistem güçleridir. O yüzden el birliği ettiler, birbiriyle benzemez olan birbirinin boğazına sarılmak için geçmişte fırsat arayan güçler birleşti. Birleştiler, yeni bir devlet koalisyonu kurdular, bu koalisyonun da temel harcını Kürt karşıtlığı ve Kürt düşmanlığından kardılar.

BÜYÜMEYE DEVAM ETTİK

HDP’yi halkların ortak mücadelesinin en güçlü adresi ve en hakiki seçeneği olarak gördükleri ve bildikleri için HDP’ye saldırdılar, komplo üzerine komplo kurdular. Dokunulmazlıkları kaldırdılar 2016’da ardından 4 Kasım siyasi darbesiyle önceki dönem eş genel başkanlarımız dahil olmak üzere milletvekillerimizi yöneticilerimizi tutukladılar, kurmaca davalarla yargılamaya çalıştılar operasyonlar kesintisiz devam etti. Her gün gözaltılarla uyanıyoruz. Sanıyorlar ki bu operasyonlar, bu uygulamalar HDP’yi yolundan alıkoyacak, onların yolunu açacak ama tam tersine biz büyümeye devam ettik.”