Selçuk Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi

Selçuk Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi
Yayınlama: 11.09.2023

Verilen cezası “eksik inceleme” nedeniyle bozulan yerine kayyım atanan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Hakkında verilen 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezası Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından “eksik inceleme” nedeniyle bozulan yerine kayyım atanan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın yeniden yargılanmasına devam edildi.

MAHKEME BAŞKANI DEĞİŞTİ

Mızraklı’nın yargılandığı Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi heyeti başkanı Enver Akman’ın Manisa’ya atandığı öğrenildi. Akman, Kürt siyasetçilere ağır cezalar vermesi ve yazdığı ideolojik gerekçeli kararla biliniyordu. Akman, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, Özgür Kadın Hareketi (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan ve mazbatası KHK gerekçesiyle verilmeyen Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Hülya Alökmen’e verdiği cezalarla da gündeme gelmişti.

Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Amed Milletvekilleri Cengiz Çandar, Mehmet Kamaç, Adalet Kaya, Ceylan Akça, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Amed Milletvekili Sezgin Tanrıkulu görevden alınan Amed ilçe belediye eşbaşkanları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri izledi.

AÇIK TANIK AKBIYIK DİNLENDİ

Birçok gazeteci, avukat, sanatçı ve siyasetçi hakkında ifade veren açık tanık Ümit Akbıyık’ın Mızraklı’nın davasında da mahkeme tarafından dinlendiği ortaya çıktı. Geçen hafta dinlenen Akbıyık’ın, Mızraklı aleyhinde bulunduğu beyanlar dava dosyasına girdi.

Duruşmaya yerine kayyım atanan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı tutulduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bileşim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

SEGBİS ile duruşmaya katılan Selçuk Mızraklı, geç başlayan duruşmaya katılanları selamladı ve teşekkür etti. Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sevgi selamlarını ileterek, konuşan Mızraklı, “Ben tutuklu değil tutsağım. Seçilmiş bir belediye başkanıyım. Düzenlenen operasyon ile sahte iddialar ile buradayım. İçişleri Bakanı daha hiçbir suç kanıtlanmamışken kalkıp açıklama yaptı. Biz bunun irade gaspı olduğunu anlattık. Bir itirafçının sözleri dayanak gösterilerek büyükşehir belediye başkanı tutuklanmıştır. Bu anayasa ihlalidir” dedi.

TUTUKLULUĞUNUN DEVAMI İSTENDİ

Mızraklı ve avukatlarının beyanları bittikten sonra iddia makamı, Mızraklı’nın tutukluluğunun devamını istedi.

Mızraklı’nın avukatlarının beyanları ardından karar için kısa bir ara verildi. Mahkeme heyeti Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 29 Kasım’a erteledi.