İmar Barışı mağdurlarından olan Abdurrahman Seven Batman’da kaçak oldukları gerekçesiyle yıkımına başlanan yapılar hakkında konuştu.

Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın başlattığı imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alınan ve alınmayan 31 Mart yerel seçimlerinin ardından yıkımına karar verilen binaların yıkım kararının vatandaşa ciddi ölçüde zarar verdiğinin altını çizen Seven, gelinen noktanın sorumlusu olarak iktidarı gösterdi. 8 Haziran 2018 tarihinde başlatılan imar barışı uygulamasıyla tarla, mera, yayla, orman, imar yapısına uygun olmayan inşaatların özel kanuna tabi bölgeleri ayırmaksızın imar barışı kapsamına alınan yapıların; bugünlerde yıkılmaya başlanmasını eleştiren Seven, “İktidarın aklı, vatandaştan milyarlarca lirayı alınca mı başına geldi?” dedi.

Belgelere rağmen bugün başlayan yıkımların sorumlusu kim?

Seven, vatandaşın mağduriyeti ile sonuçlanan süreci şu sözlerle değerlendirdi: “8 Haziran 2018’de başlatılan İmar Barışı ile vatandaşın mevcut yapıları için yapı kayıt belgesi almasının; hatta bazı vatandaşların da yeni yapılar için inşaata başlamasının önü açıldı.

Çevre Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un ifadesine göre de 10 milyon vatandaştan toplamda 17 milyar lira yapı kayıt izni bedeli toplandı. Buraya kadar her şey vatandaş için de iktidar için de yolunda giderken; devletin halkıyla imar barışı olarak nitelendirilen imar barışı, bugün gelinen noktada imar yıkımına dönüştü. İçerisinde bulunduğumuz süreçte binlerce lira harcayarak inşaatını yapan vatandaş, yıkımla karşı karşıya kalınca, yıkımın başladığı yerler adeta kaosa döndü. Peki seçim sürecinde vatandaşa herhangi bir şekilde sınır koyulmaksızın verilen bu belgelere rağmen bugün başlayan yıkımların sorumlusu kim?

Madem yıkılacaktı, Neden izin verildi

Gelinen noktada toplumsal kalkınmayı referans alan devlet aklı sosyal sorumluluklarını bu şekilde mi yerine getirecek? Bu noktada mağdur olan vatandaştır. Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre de bu yapıların yıkımı için 31 Mart Yerel Seçimlerinin hemen ardından 1 Nisan 2019’da ilgili belediyelere yazı gönderildi. Şimdi sorulması gereken sorular şunlardır: Bugün yıkımına karar verilen yapılar madem yıkılacak idi yani kaçaktı neden yapı kayıt izni verildi ya da neden yapılmalarına göz yumuldu? Vatandaşın zararını kim karşılayacak? Umarız ki bu sorulara cevap verecek bir muhatap bulunur.

Umarız ki bu konuda bir seçim stratejisi güderek vatandaş mağdur edilmez. Her bir vatandaşına bir oy gözüyle bakılmamalı, seçimden hemen sonra alınan bu kararla; vatandaşa verilen değer de gözler önüne serilmiştir. Beklentimiz, kaçak yapılar yıkılacak diye bas bas bağıran İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ‘ya rağmen, vatandaşın parasını alıp izin veren, izinler dışında da kaçağa göz yuman bu yönetimin kazandığı parayı değil vatandaşın kaybettiklerini açıklaması ve bu mağduriyetin devleti de vatandaşı da daha fazla zarara uğratmadan giderilmesidir.” Diye konuştu. Seven, Valimize onlarca inşaat mağduru vatandaş adına bir çağrıda bulunarak. Mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti.