Siirt’teki yenileme çalışmaları herkesi mağdur etti

Siirt’teki yenileme çalışmaları herkesi mağdur etti
Yayınlama: 31.08.2021

SİİRT – Siirt’in Güres Caddesi’ndeki esnaf, belediye tarafından yürütülen yenileme çalışmasından dolayı oluşan toz ve dumandan kaynaklı müşteri bulamamaktan şikayetçi.

Siirt’in Güres Caddesi’nde iş yerleri bulunan esnaf, kayyım yönetimindeki belediyenin projesinden kaynaklı mağdur olmuş durumda. Koronavirüsün (Kovid 19) başladığı günden bu yana zarar gören ve zararları karşılanmayan esnaf, bu kez de toz ve dumandan kaynaklı iş yapamamaktan şikayetçi.

17 MİLYONLUK İHALE

2004 yıllında dönemin AKP’li Belediye Başkanı Mervan Gül tarafından trafiğe kapatılan ve 20 iş yerinin açılmasıyla esnaf sayısı arttırılan cadde için “Gürses Caddesi Düzenleme Yapım İşi” 9 Mart 2021’de ihaleye çıkarıldı. 26 Mart’ta AKP’ye yakınlığı ile bilinen Muhyettin Dayan ile Sait Kelekçioğlu’na 17 milyon 47 bin TL’ye verilen projenin yılsonunda bitirilmesi planlanıyor. Yoğunluğun olduğu caddede, güvenlik şeridi konulmazken, yurttaşlar toz, çamur ve iş makinelerinin çalışmaları arasında geçmek zorunda kalıyor. Orta refüjde yer alan ağaçların bir kısmı ise proje nedeniyle kurudu.

ZARAR KARŞILANMADI

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan cadde esnafı, yaşadıkları mağduriyeti anlattı. Projenin başlamasıyla birlikte caddedeki iş yeri yıkılan Osman İpek, yıkımdan kaynaklı oluşan 120 bin TL’lik zararının karşılanmadığını söyledi. İki yıllık kira sözleşmesi olmasına rağmen işyerinin yıkıldığını kaydeden İpek, “Pandemi ile birlikte bir yıldan fazladır iş yapamadım. Ama bir yıllık kirayı benden aldılar. Bununla yetinmeyip iş yerimi yıktılar. Daha sonra yine cadde üzerinde bulunan bir iş yerini kiraladım. Bu sefer de projeden kaynaklı iş yapamaz hale geldik” dedi. Projenin uygulaması sırasında herhangi bir önlemin alınmadığını ifade eden İpek, iş yerlerinin toz duman içinde kaldığını, kışın gelmesiyle birlikte caddenin çamurdan geçilemeyecek bir hal alacağını belirtti.

AĞAÇLAR KURUDU

Mehmet Can Sümer adlı esnaf, yıllardır bu cadde de kafe işletmeciliği yapıyor. Pandemiden kaynaklı iki yılla yakın bir süredir elektrik, kira, gaz, su, vergi ve 4 çalışanın giderini cebinden karşılayan Sümer, binlerce TL’lik zarara uğradı. Projenin başlamasıyla birlikte kayyımın “Çok güzel olacak” söylemini hatırlatan Sümer, “Güzel olan hiçbir şey yok. Sabah toz, akşam toz. Sabah geliyoruz zarar, akşam gidiyoruz zarar. Pandemi bitti derken bu başladı. Gelen yok, giden yok. Hiçbir yetkili göremiyoruz. Onlara ulaşmak istediğimiz de ulaşamıyoruz. Her gün elektrik, su, kira ve doğalgaza zam yapılıyor. Aylık kaybım en az 15 bin TL” ifadelerini kullandı.

Yıllardır iş yerinin önünde bulunan ağaçların projeden kaynaklı kuruyup gittiğini kaydeden Sümer, kalan ağaçları kendi imkanlarıyla korumaya çalıştıklarını söyledi.

MAĞDURİYETE MAĞDURİYET EKLENDİ

Esnaflardan Mustafa Kılıçaslan da, 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nden sonra Siirt Belediyesi’nde çalışmak için başvuruda bulundu. Belediyede 11 ay çalışan Kılıçaslan, kayyım atanmasının ardından Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işten çıkarıldı. 10 ay önce Güres Caddesi’nde iş yeri açan Kılıçaslan, şöyle dedi: “Çay ocağı açtık. Şimdi yaptığımız çayı kendimiz içiyoruz. Sadece masraf yapıyoruz. İş yerinde çalışan 2 işçiye de maaş veriyoruz. Sözde yenileme projesi, mağduriyetimize mağduriyet ekledi. Her ay 4 bin 500 TL’lik kaybım var. Bunun dışında elektrik ve su faturası da var. Tozdan iş yerlerini açamıyoruz.”

Ekonomik baskılara karşın direnmeye çalıştıklarını kaydeden Kılıçaslan, projenin en kısa zamanda bitirilmesini talep etti.

KİMSE UĞRAMIYOR

Seyithan Şen adlı esnaf ise, sistemli bir çalışmanın olmayışından şikayetçi. Şen, işyerlerine gelmek isteyen yurttaşların zor anlar yaşayarak geldiğini belirterek, “Bazen yurttaşlar kepçenin altında kalmaktan son anda kurtuluyor. Toz, duman, çukur ve sesten dolayı kimse sokağa uğramıyor. Buradan geçmek zorunda kalanlar geçiyor. Oda sadece geçiyor. İş yerlerine uğrayan yok. Hep zarar, hep zarar” dedi.

Şen, esnafın zararının karşılanmamasına tepki gösterdi. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.