Silopi’nin Tilqebîn beldesinde kimyasal silah kullanımına karşı “İnsanlık Yürüyüşü”nde buluşan binlerce kişi, asker saldırısına karşı sokak sokak direniyor.  

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Barış Anneleri Meclisi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Hukuki Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Göç Platformu ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi öncülüğünde Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Tilqebîn beldesinde kimyasal silah kullanımına karşı binler bir araya geldi. 

https://www.youtube.com/watch?v=gwqqQYhNens

DERE VE TEPELERİ AŞTILAR  

“Kimyasal Silah Kullanımına Karşı İnsanlık Yürüyüşü” şiarlı yürüyüş öncesi Habur Sınır Kapısı’na giden bütün yollar yüzlerce asker ve polis tarafından kapatıldı. Aralarında DBP Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır’ın da olduğu binlerce kişi farklı noktalarda buluşarak, toplanma yeri olan HDP Tilqebîn Belde Örgütü binasına doğru yürüdü. Engelleri tanımayan yüzlerce kişi dere ve tepelerden Tilqebîn’e ulaştı. 

‘BIJÎ SEROK APO’ SLOGANI

Daha önce Tilqebîn’e ulaşan kitleye askerler, tazyikli su ve gaz bombalarıyla saldırdı. Buna rağmen kitle dağılmadı. Farklı noktalardan yüzlerce kişinin de buradaki kitleye dahil olmasıyla büyük yürüyüş başladı. Binlerce kişi, tarlalardan İpekyolu’na doğru yürüyüşe geçti. Alkış ve zılgıtların dinmediği yürüyüş boyunca “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Zapê”, “PKK halktır halk burada” ve “Bijî berxwedana gerilla” sloganları atıldı.

Bir süre sonra Habur Sınır Kapısı’na doğru giden İpekyolu’na ulaşan kitle, burada da asker engeliyle karşılaştı. Kitle, yolu tek yönlü trafiğe kapattı. Askerler bir kez daha tazyikli su ve gaz bombalarıyla kitleye saldırdı. 

Binler, yolu uzun bir süre trafiğe kapattıktan sonra bu kez ara sokaklara giderek, yürüyüşlerini sürdürdü. Asker saldırısı sürerken, kitle yürüyüş için tek noktada birleşmek için direniyor. 

VEKİLE PLASTİK MERMİ

Binler, yolu uzun bir süre trafiğe kapattıktan sonra bu kez ara sokaklara giderek, yürüyüşlerini sürdürdü. Asker saldırısı sürerken, kitle yürüyüş için bir kez daha birleşti. Bu sırada askerler tarafından atılan plastik mermi ve gaz bombaları HDP Milletvekili Nuran İmir’e isabet etti. İmir, göğsüne isabet eden plastik mermiden kaynaklı fenalaştı.

Beldenin diğer sokaklarında direnen gençler, alkış, “Bijî Serok Apo” sloganları ve zılgıtlarla bir süre halaya durdu. 

HER SOKAKTA DİRENİŞ

Asker saldırısı sürdükçe direniş de büyüdü. Binler beldenin tüm sokaklarında çöp kovaları ile barikatlar kurdu. Ayrıca gazlı ve tazyikli su saldırısına taşlarla karşılık verdi. 

Bu sırada askerler HDP binası önünde dakikalarca havaya ateş açtı. Gözaltına alınan kişilerin olduğu öğrenildi. 

Askerler, beldede yapılan düğüne de gazla saldırdı. Düğüne katılanlar gazdan olumsuz etkilendi. Düğün sahipleri ve yürüyüşe katılanlar askerlere tepki gösterdi.

 Direniş, beldeyi ikiye ayıran İpekyolu’nun her iki yakasında da büyüyerek devam ediyor. 

Ayrıntılar geliyor…