Suudi Arabistan’da bir kadın, Twitter kullandığı için 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Suudi Arabistan’da bir kadın, Twitter kullandığı için 34 yıl hapis cezasına çarptırıldı
Yayınlama: 17.08.2022

Britanya’da doktora yapan kadın, tatil için Suudi Arabistan’a döndüğünde tutuklandı.

Britanya’da doktora yapan Salma al-Shehab, tatil için ülkesi Suudi Arabistan’a döndüğünde Twitter kullandığı için tutuklandı. Al-Shehab’ın Twitter hesabından muhalifleri ve aktivistleri takip ettiği, paylaştığı belirtilerek cezası 34 yıla çıkarıldı.

The Guardian’da yer alan habere göre, 34 yaşındaki iki çocuk annesi Salma al Shehab, ilk olarak 2020 yılında tatil için Suudi Arabistan’a gelmişti. Suudi Arabistan’da yetkililer tarafından sorguya çağrılan kadın, tutuklandı ve daha sonra tweetleri nedeniyle yargılanmaya başladı.

Al-Shehab’a ilk olarak ‘toplumsal huzursuzluğa neden olan ve sivil ve ulusal güvenliği istikrarsızlaştıran’ bir internet sitesi kullandığı için üç yıl hapis cezası verildi.

Al-Shehab’ın itirazı üzerine temyiz mahkemesi, başka suçların da incelenmesi talebini gerçekleştirerek kadına 34 yıl hapis cezası verdi.

Mahkeme belgelerinde, Shehab’ın toplumsal huzursuzluk ve istikrarsızlık amaçlayanların Twitter hesaplarını takip ederek ve tweetlerini retweet ederek yardım ettiği belirtildi.. 

Al Shehab’ın sosyal medya hesapları incelendiğinde öne çıkan bir muhalif isim olmadığı görülüyor. Instagram’da 159 takipçisi olan Shehab’ın kendini “Diş sağlığı uzmanı, tıbbi eğitimci, Leeds Üniversitesi’de doktora öğrencisi, Princes Nourah bint Abdulrahman Üniversitesi’nde eğitmen, eş ve oğullarının annesi” olarak tanımladığı görülüyor. Shehab, 2 bin 597 takipçisi olan Twitter hesabında ise zaman zaman sürgünde yaşayan Suudi muhaliflerin paylaşımlarını retweet ediyor.

Suudi Arabistan’da özel terör mahkemesinin aldığı son karar, ABD Başkanı Joe Biden’ın Suudi Arabistan ziyaretinden haftalar sonra geldi. İnsan hakları aktivistleri, Biden’ın ziyaretinin Suudi Arabistan’ın muhaliflere yönelik baskıları konusunda elini güçlendirebileceği uyarısında bulunmuştu.

Mahkeme kararı üzerine, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın baskıcı yönetim kapsamında Twitter kullanıcılarını nasıl hedef aldığını ancak aynı zamanda Suudi Arabistan’ın bağımsız varlık fonu Kamu Yatırımı Fonu üzerinden dolaylı olarak Twitter’da hisse kontrol ettiği hatırlatıldı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.