Tecavüz faili Musa Orhan’ın tutuklanma talebine ret!

Tecavüz faili Musa Orhan’ın tutuklanma talebine ret!
Yayınlama: 25.02.2021

İpek Er’e tecavüz edip intihara sürükleyen uzman çavuş Musa Orhan’ın yargılandığı davanın duruşmasında mahkeme heyeti, failin tutuklanma talebini reddederek duruşmayı Haziran ayına erteledi.

Siirt’te İpek Er’e tecavüz ettikten sonra intihara sürükleyerek yaşamını yitirmesine neden olan uzman çavuş Musa Orhan’ın “nitelikli cinsel saldırı” suçundan yargılandığı davanın ikinci duruşması Siirt 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya İpek’in ailesi, tanık Sadullah Kars, Siirt ve Batman Barosu üyesi avukatlar, İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt ve Batman Şubeleri ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyeleri katıldı. Fail uzman çavuş Musa Orhan ve avukatları ise Ankara’dan Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya dahil oldu.

Duruşmayı takip etmek isteyen gazetecileri engelleyen polis, kararın Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nca alındığını aktarırken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyelerini ve Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistlerini de adliyeye almadı. Adliyeye girmeleri engellenen gazetecilere Genel Bilgi Taraması (GBT) yapılırken adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemlerinin alınması dikkat çekti.

Duruşmada, heyet değişikliği nedeniyle önceki oturumun tutanakları okundu.

İlk duruşmada susma hakkını kullanan fail, bu duruşmada da konuşmayacağını söyledi.

‘Telefonda konuştuğu kişi sürekli geleceğini söylüyordu’

Duruşmada tanık olarak dinlenen Sadullah Kars ifadesinde, 2020 Mayıs ayında İpek’in otellerine giriş yaptığını, üç gün boyunca otellerinde tek başına konakladığını söyledi. Tanık, İpek’in ilk günü otelde kaldığını fakat sonraki iki gün otelde kalmadığını belirterek, kendisinden telefonu istediğini kaydetti. Tanık, “Sonraki gün otele geldiğimde İpek benden telefonumu istedi ve arkadaşını arayacağını söyledi. Telefonu verdim hem aradı hem de mesajlaştı. Karşıdaki kişi ona sürekli geleceğini söylüyordu. İpek 4 buçuk saate kadar bekledi. Daha sonra İpek’in aramış olduğu şahıs benim telefonumdan beni aradı. Telefonu İpek’e verdim, konuştu. Telefondaki kişi dışarı çıkmasını ve aşağı doğru inmesini söyledi. İpek kapının önüne çıktı. Ancak aracı göremeyince benden telefonu isteyerek tekrar aradı. Ardından camları siyah filmi sarı bir araba geldi. Araçtan orta yaşlı biri indi. Ancak bu kişi sosyal medyadan fotoğrafını gördüğüm kişi değildi. İpek arka koltuğa bindi ve oradan ayıldılar” dedi.

‘İpek nişanlısının uzman çavuş olduğunu söyledi’

Sanık avukatlarından Erkan Akkuş’un “İpek nişanlısının kim olduğunu anlattı mı” diye sorması üzerine tanık, “İpek Er bana nişanlısının uzman çavuş olduğunu ve Pervari’de görev yaptığını söyledi” cevabını verdi.

‘Taksicinin de yargılanmasını istiyorum’

İpek’in annesi Hikmet Kılınç, Musa Orhan’ın kızının ölümüne sebep olduğunu ve dışarıda elini kolunu sallayarak gezdiğini dile getirerek, buna hakkı olmadığının altını çizdi. Hikmet, “Ben nasıl günlerce kahroluyorsam aynı şekilde Musa Orhan’ın cezaevine girmesini istiyorum. Musa Orhan’la gelen taksici kim ise onun da yargılanmasını istiyorum. Hakkımı helal etmiyorum” beyanlarında bulundu.

‘Sanık tutuklansın’

İpek Er’in avukatları da tanığın verdiği ifadelerde sanık Musa Orhan’ın suçu işlediğini gösterdiğini söyleyerek tutuklanması talebinde bulundu.

Duruşma savcısı eksik hususların giderilmesini talep ettiği duruşmada sanık avukatları ise sanık hakkında suç unsurlarının oluşmadığını iddia ederek, tutuksuz yargılanmasını istedi.

Tutuklanma talebi reddedildi

Mahkeme heyeti duruşmaya verdiği kısa aranın ardından İpek Er’in avukatlarının tutuklanma talebini, hakkında birçok delilin toplandığı gerekçesiyle reddetti. Heyet, bir sonraki duruşmada tanıkların dinlenmesine karar vererek davayı Haziran ayına erteledi.

Duruşma sonrası polisler aileyi, adliye önünde bekleyen gazetecilerden, HDP ve TJA’lılardan uzaklaştırdı. (JIN NEWS)