HDP Meclis Adalet Komisyonu üyesi Mehmet Rüştü Tiryaki, dördüncü yargı paketinin bir göz boyama olduğunu belirterek, “Devlet-mafya-siyaset ilişkisi bu kadar tartışılırken, yargı paketinden bahsetmek kimse açısından inandırıcı olmayacaktır” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 30 Mayıs 2019’da açıklanan “Yargı Reformu Strateji Belgesi” çerçevesinde hazırlanan 4’üncü Yargı Paketi’yle ilgili çalışmalar tamamlandı. Paketin önümüzdeki günlerde teklif olarak Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.

Pandemi döneminde Üçüncü Yargı Paketi kapsamında getirilen düzenleme “özel af” niteliği taşıdığı ve “infazda eşitlik” ilkesine aykırı olması gerekçeleriyle tartışmaların odağı olmuştu. Siyasi tutukluları kapsam dışı bırakan söz konusu paket, devlet destekli çete yöneticisi Alaattin Çakıcı dahil 90 binin üzerinde kişinin tahliyesine neden oldu.

Devlet bağlantılı çete yöneticisi Sedat Peker’in itiraflarıyla mafya-devlet-siyaset ilişkilerinin yeniden gündeme geldiği ve yargının tutumunun tartışıldığı bu günlerde 4’üncü Yargı Paketi’nin gündeme getirilmesini HDP Meclis Adalet Komisyon üyesi Mehmet Rüştü Tiryaki, değerlendirdi.

Tiryaki, teklifin henüz Meclis gündemine getirilmemesi nedeniyle paketin içeriğini bilmediklerini belirterek, iktidarın muhalefetle ortaklaşmamasını eleştirdi. Komisyona getirilmeden önce muhalefet ile görüş alış verişinde bulunulmadığını belirten Tiryaki, “Komisyon ve Genel Kurul aşamasında ise muhalefetin görüşleri, itirazları, önerileri göz önüne alınmıyor. Muhalefetin, evrensel değerler ve temel hak ve özgürlükler konusundaki istekleri reddediliyor” dedi.

GÖZ BOYAMA

Tiryaki, iktidarın gündeme getirdiği yargı paketinin “göz boyama” olduğu değerlendirmesinde bulunarak, şunları söyledi: “Şimdiye kadar çıkan yargı paketlerinin hiç birisi politik düşünceleri nedeniyle yargılanan on binlerce muhalif için on binlerce siyasi tutsak için hiçbir anlam ifade etmedi. Üçüncü yargı paketi kapsamında getirilen İnfaz yasasında, hırsızlar, katiller suç örgütü liderleri serbest bırakıldı. Ama politik tutsakların hiç biri bundan yararlanmadı. Bu infaz yasası pandemi nedeniyle getirilmişti. Sanki pandemi politik tutsakları etkilemiyor. Geçtiğimiz hafta ‘İnsan Hakları Eylem Planı’ kapsamında bir infaz düzenlemesi getirildi. Cezaevindeki mahpusların eşleri, çocukları, anne ve babalarıyla yaptıkları görüşmeleri kayıt altına alan bir düzenlemeydi. Dolayısıyla bu paketler, gerçekten ülkede evrensel temel hak ve değerlere, insan haklarına uygun bir düzenleme yapılması anlamına gelmiyor.”

İNANDIRICI DEĞİL

Yeni yargı paketinden umutlu olmadıklarını belirten Tiryaki, “Kaldı ki Türkiye’de mafya-devlet-siyaset ilişkisi bu kadar tartışılırken, bu kadar açıkken bunlara dair hiç bir şey yapılmazken, bir yargı paketinden bahsetmek kimse açısından inandırıcı olmayacaktır. Suç örgütü liderleri, İçişleri Bakanlığı da içerisinde olmak üzere pek çok siyasi figürle ilişkilerini açıklarken, bu konuyla ilgili hiçi bir soruşturma başlatılmıyor, dava açılmıyor, kimse gözaltına alınmıyor. Sadece suç örgütü liderlerinin yakınlarına yönelik operasyon gerçekleştirildi şimdiye kadar. Bir yandan bu kadar insan hakları ihlali yapılırken, güvenlik görevlileri tarafından katledilen köylüler varken, işkence varken bu konuda adım atılmasından söz edilmesi hiç inandırıcı değil” ifadelerinde bulundu. (MEZOPOTAMYA AJANSI)