Trendyol işçileri 11 gündür hak direnişinde

Trendyol işçileri 11 gündür hak direnişinde
Yayınlama: 07.09.2023

İSTANBUL – Trendyol Express Dağıtım Merkezi’nde işlerine son verilmesine karşı 11 gündür direnişte olan işçiler, haklarını alana kadar mücadelelerinin süreceğini vurguladı. 

İstanbul’un Esenyurt ilçesine bağlı Akçaburgaz mahallesinde bulunan Trendyol Express Dağıtım Merkezi’nde çalışan 50’yi aşkın işçi, sendikal faaliyetleri gerekçe gösterilerek 12 Ağustos’tan sonra belli aralıklarla işten çıkarıldı. İşten çıkarılan 14 işçi, 28 Ağustos’ta Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) ile Posta Telefon ve Telekomünikasyon İşçileri Sendikası (PTT SEN) öncülüğünde dağıtım merkezi önünde eylem başlattı. İşçiler, işten çıkarılanların geri alınması, 5 aylık iş sözleşmesinin kaldırılması ve sendikal faaliyetlerin engellenmemesini talep ediyor. 11 gündür eylemde olan Trendyol işçileri, talepleri ve direnişlerine dair konuştu.

İŞTEN ÇIKARMA GEREKÇESİ: SENDİKAL FAALİYET

Sendikal faaliyetlerinden dolayı işten çıkarıldığına dikkati çeken işçilerden Muhammet Cengiz, eşitsizlik ve adaletsizliğe karşı sendikalı olduğunu aktardı. Cengiz, “Kafalarına göre tutanak tutuyorlar ve eşit davranmıyorlar. Sendikada birkaç kişiydik. Adaleti sağlamak ve hakkımızı aramak için sendikalı sayımızı arttırmaya çalıştık. Şirket yöneticileri bunu fark edince bizi işten çıkardılar” dedi.

MOBBİNG VE TEHDİT

Aldıkları ücretlerin ekonomik kriz nedeniyle kendilerine yetmediğini söyleyen Cengiz, çalışma koşullarının da kötü olduğunu belirtti. Çalıştıkları yerde birçok riskle karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Cengiz, “Mesela bir ara içinde bulunduğum servis kaza yaptı. Arabanın içerisindeki bir kadın işçi ayağı kırılmasına rağmen işe gelmek istiyordu. Öyle bir korku ve mobbing uygulanıyordu ki bu yüzden işe gitmek istiyordu. Onların istediği kadar iş yapmazsak bizi daha zor bölümlere vermekle tehdit ediyorlardı” diye belirtti. 

DESTEK ÇAĞRISI

Kazanana kadar direnişlerini sürdüreceklerini ifade eden Cengiz, eylemdeki işçi arkadaşlarının da bu konuda kararlı olduğunun altını çizdi. Cengiz, “Buradan milletvekillerine ve gazetecilere sesleniyorum; onların desteklerini bekliyoruz. Buraya gelip çayımızı içsinler. Bu düzenin değişmesi için herkesin bizi desteklemesi gerekiyor. İçerideki adaletsizliği ve düzensizliği değiştirmek için birlik olmamız lazım” çağrısı yaptı. 

‘5-6 AYDA BİR İŞÇİ ÇIKARIYORLAR’

Evli ve 3 çocuğu olduğunu söyleyen bir diğer işçi Mehmet Cengiz, kirada kaldığını ve aldıkları ücretin yetmediğini ifade etti. Trendyol Dağıtım Merkezi’nde iş sözleşmelerinin 5 buçuk ay ile 6 ay arasında değiştiğini ve kendisinin 5 ay çalıştıktan sonra işten çıkarıldığı aktaran Cengiz, “Sırf işçilere tazminat ödememek ve bazı haklar doğmasın diye bunu yapıyorlar. İlk önce sendikal faaliyetler nedeniyle bir arkadaşımızı işten çıkardılar. Biz de ardından gidip yetkililerle konuştuk. Bize de ‘Eğer bu olayın üzerine düşerseniz sizi de çıkarırız’ dediler. Biz haklarımızı garantiye almak için sendikalı olduk” diye belirtti.

 ‘AĞIR KOLİLER TAŞITTIRIYORLAR’ 

Kirasını ödeyemediğini ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirten Cengiz, borç alarak yaşamını sürdürdüğünü söyledi. Çalışma koşullarının zorluğuna dikkat çeken Cengiz, şunları söyledi: “50-60 kilogram çuvalları tek başımıza kaldırmamızı istiyorlar. Mesela İş Sağlığı ve Güvenliği (İSİG) personelleri geldiğinde bu ağır yükleri kaldırdığımız da bize tutanak tutuyorlardı. İSİG personellerinin olmadığı yerde de bize herhangi bir tutanak yazılmıyordu. bize ‘Tek başınıza kaldıracaksınız’ diyorlardı. Bu iş bir insanın tek başına yapabileceği bir şey değil. 50, 80, 100 kilograma yakın çuvallar, koliler geliyor. Biz sevkiyat bölümünde olduğumuz için en ağır yükleri biz üstleniyorduk. Çalışırken bazen yaralanan arkadaşlarımız oluyor.” 

Dayanışma çağrısında bulunan Cengiz, “Bu direnişte bize destek olunursa hep birlikte kazanırız. Yanımızda olun. Patron, işçilerin emeğini heba etmesin. Burada çalışanların kirası oluyor, çocukları oluyor. İşçilerin sesini duyun” dedi.

‘5 AYLIK İŞ SÖZLEŞMELER YASAL DEĞİL’

PTT SEN Genel Mali Sekreteri Ömer Keskin ise, şuana kadar 50’den fazla işçinin işten çıkarıldığına işaret ederek, şirket yetkililerinin işten çıkarılmalara “küçülmeye gidiyoruz” gerekçe gösterdiğini aktardı. Esas nedenin sendikal örgütlenme olduğunu belirten Keskin, “Biliyorsunuz 6 aylık bir çalışmadan sonra tazminat hakkı doğuyor. Bunun önüne geçmek için genellikle 5 buçuk aydan sonra işten atılmalar oluyor. Bu tamamen işçilerin tazminatlarını ödememek adına uydurulmuş haksız, hukuksuz bir sözleşmedir. Normalde bir işçinin çalışma sözleşmesi en az 1 sene olmalıdır. Onun altındakiler hukuksuz sözleşmeler oluyor. O yüzden bu sözleşmelerin hiçbir yasal dayanağı yoktur.”,

DAYANIŞMA VURGUSU

Başlatılan eylemin başarı ile sonuçlanacağını vurgulayan Keskin, bir kazanım elde etmeden direniş alanından ayrılmayacaklarını kaydetti. Keskin, “Patronlar, işçilerin hakkını gasp ederek, servetlerine servet katıyor. Bu, insanların sırtlarına basarak, yükselmenin en alçakçasıdır. Bu hukuksuzluğa bir dur denilmeli. Bütün emekçi dostları, sendikaları, sivil toplum örgütlerini buraya davet ediyorum” çağrısı yaptı. 

MA / Ömer İbrahimoğlu