Trendyol işçileri eylemlerinin 15’inci gününde boykot çağrısı yaptı: Alışveriş yapmayın

Trendyol işçileri eylemlerinin 15’inci gününde boykot çağrısı yaptı: Alışveriş yapmayın
Yayınlama: 11.09.2023

Sendikalaştıkları için işten atılan Trenyol depo işçileri, eylemlerinin 15’inci gününde Trenyol genel merkezi önünde bir araya geldi. Trendyol müşterilerine kendileriyle dayanışma çağrısı yapan işçiler, “Alışverişlerinizi durdurun” dedi.

İSTANBUL – Trendyol’un Esenyurt’ta çalışan PTT-Sen ve DGD-SEN üyesi depo işçileri, ‘küçülme’ gerekçesiyle işten çıkarılmalarının ardından işe iade ve sendikal hakların tanınması talebiyle yaptıkları eylemin 15’inci gününde.

Maslak’taki Trendyol Genel Merkez binası önünde buluşan işçiler, buraya “Trendyol İşçiye Hesap Verecek” yazılı pankartı taşıyarak geldiler ve “İşçiler açken Trendyol’a huzur yok”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Servetiniz bizden çaldıklarınızdır” sloganlarını attılar.

İşten çıkarma sürecini anlatan PTT-Sen Genel Başkanı Süleyman Şen, muhatap aradıkları için genel merkez önüne geldiklerini söyledi.

‘BİR GÜN SESİMİZDEN KULAKLARINIZ SAĞIR OLACAK’

Trendyol tarafından işten çıkarılan Emre isimli işçi sendikaya üye olma nedenlerini anlattı.
İşçi sözlerine şöyle devam etti:

“Üye olduktan sonra 25/2 koduyla çıkarıldım. Bu bir patron intikamıydı. Öyle garip bir yasa ki tekrar iş bulmakta aşırı zorlanıyoruz. Patron bu yasayla işsizlik maaşı bile vermeden yasa denetçilerine sesleniyoruz: ‘Bir patronun hiçbir delil göstermeksizin işten çıkarmasının hesabını sorun. Artık işçinin sesini duyun, patronların arkasında durmayın.’ Bu filmli camların ardında oturan kişilere sesleniyoruz: ‘Biz kimseden bağış sadaka istemiyoruz, biz alın terimizi istiyoruz.’ Hepimiz bir aileyiz yalanıyla bizi uyutan patronlar işçilerin hakkını vermek yerine kulaklarını tıkayanlara söylüyoruz: ‘Bir gün bizim sesimizden kulaklarınız sağır olacak'” dedi.

‘DÖNÜŞ YAPILMADIĞI MÜDDETÇE EYLEMİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Metin Mumcu isimli işçi de, “Bugün bu kadar kâr elde eden şirket ter akıtan işçilere sırtını dönüyor. Süperlig’e sponsor olup milyonlar akıtan Trendyol, arkadaşlarımızı işten çıkardı. Dönüş yapılmadığı müddetçe biz de eylemimizden vazgeçmeyeceğiz” ifadeleri kullandı.

‘12 YAŞIMDAN BERİ ÇALIŞIYORUM, ELİMDE SADECE BORÇLARIM VAR’

Beş ay süreyle Trendyol’da çalışıp işten çıkarılan bir diğer işçi “12 yaşımdan beri emek veriyorum. Elimde sadece borçlarım var. Burada çalışmaya başlayınca işime güvenerek kredi çektim. Şimdi benim borçlarımı kim ödeyecek? Ben 65 yaşıma kadar çalışacağım fakat hep böyle sürekli haksızlığa uğrayıp hakkımı mı arayacağım” dedi.

‘25/2 KODUYLA İŞTEN ÇIKARILMALAR TAMAMEN KEYFİDİR’

Aydın Taşkın, iki yılın ardından işten çıkarıldığını belirterek “Anayasal hakkımız olan sendikaya üye olduk. Bir çalışan olarak haklarımızı korumak için. Biz keyfi olarak buraya gelmedik, hakkımız olanı almak için geldik. Sesimizi duyurana kadar konuşacağız. 25/2’den işten atılmanın bir açıklaması yok, tamamen keyfidir. Altını çizerek tekrar ediyorum küçülmeye gitme bahanesi ile iş çıkışı verenler nasıl süperlig’e sponsor oluyorsunuz. Mücadelemiz sürecek hakkımızı alana kadar” ifadelerini kullandı.

‘KAZANMAMIZI İSTİYORSANIZ BİZİMLE DAYANIŞIN’

İşçiler, Trendyol müşterilerine de seslenerek “Eğer hakkımız olanı almamızı istiyorsanız bizimle dayanışın. Sadece iki gün satın almalarınızı bırakın. Kaçarı yok biz kazanacağız” dedi.