Türkiye, Sosyal medya platformlarına 10’ar milyon lira ceza kesti

Türkiye, Sosyal medya platformlarına 10’ar milyon lira ceza kesti
Yayınlama: 04.11.2020

Temsilci bildiriminde bulunmadıkları gerekçesiyle başta Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10’ar milyon lira ceza kesildi.

1 ay içinde temsilci atanmazsa bu kez 30’ar milyon lira para cezası uygulanacak. Ayrıca reklam yasağı getirilecek, kademeli olarak erişim engellenecek.

Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarından temsilci atamaları için verilen süre 2 Kasım’da sona erdi. Bu ağ sağlayıcılarından sadece VK, Türkiye’de görev yapacak temsilcisini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bildirdi.

Temsilci bildiriminde bulunmayan Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Periscope, Tiktok’un da aralarında bulunduğu kuruluşlara ise 10’ar milyon lira ceza kesildi. 

BAKANLIK CEZA KESTİĞİ TWİTTER ÜZERİNDEN AÇIKLAMA YAPTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, ceza kesilen Twitter üzerinden şu açıklamayı yaptı: 

-Kamuoyunda sosyal medya yasası olarak adlandırılan 7253 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle Türkiye’de faaliyet gösteren ve günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yabancı kaynaklı şirketlere uymaları gereken bazı kurallar bildirilmişti.

-Yasal sürenin sona ermesinin ardından temsilci bildiriminde bulunmayan başta facebook, instagram, twitter, periscope, youtube ve tiktok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına 10’ar milyon lira ceza kesildi.

– Cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde de yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde sosyal ağ sağlayıcıya, bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek.

REKLAM YASAĞI GELECEK

– İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de yerine getirilmezse reklam verilmesi yasaklanacak. Reklam yasağı kararından itibaren 3 ay içinde yükümlülükler yerine getirilmezse internet trafiği bant genişliği yüzde 50 daraltılacak. Yükümlülüğe uymamakta ısrar eden sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 90 daraltılacak. 

-Yükümlülüklerini yerine getirmeyi kabul eden ve Türkiye’de temsilcilik açmayı kabul eden sosyal ağ sağlayıcılarına kesilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve internet trafiği bant genişliğine yapılan müdahale de sonlandırılacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.