Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Zinar Gülmez, yerlerde sürüklenerek, “Bunlar daha iyi günleriniz” şeklinde tehdit edildiklerini bildirdi.

Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan bazı tutukluların koğuşlarının değiştirildiği ve fiziki şiddete maruz kaldıkları belirtildi. Tutuklu Zinar Amed Gülmez, abisi Emrullah Gülmez’le yaptığı telefon görüşmesinde, 27 Mart’ta hem fiziki şiddet hem de tehdit edildiklerini aktardı.

ŞİDDET VE TEHDİT

Emrullah Gülmez, kardeşinin 16 yaşındayken 2017 tarihinde “örgüt üyesi” olmak iddiasıyla tutuklandığını belirterek, 5 yıldır farklı farklı hak ihlalleriyle karşı karşıya kaldığını ifade etti. Gülmez, 28 Mart’ta yaptıkları telefon görüşmesine değinerek, “Kardeşim, ‘Abi haberin olsun bize burada birebir 80 dönemini yaşatıyorlar’ dedi. Sebebini sorunca oda değişikliği nedeniyle olduğunu söyledi. 3 kişilik odaya robokoplarla girip psikolojik ve fiziksel şiddet uygulamışlar. Diğer arkadaşlarıyla olan iletişimini kesmek için onları yerlerde sürükleyerek, başka odalara almışlar. Bunlar ‘daha iyi günleriniz’ diyerek tehdit etmişler. Ayın 29’unda da görüşüne gittim moralli görünüyordu ama bize karşı böyle davrandığını biliyorum” diye kaydetti.

‘TUTUKLULARIN SESİ OLALIM’

Kardeşi ve diğer tutukluların yaşadıkları şiddetin kamera kayıtlarına bakıldığında görüleceğini ifade eden Gülmez, “Bütün kamera kayıtları çekmiş. Çünkü artık her odada kamera var. Hırsızlık olayı olduğu zaman kameralar çalışıyor ama böyle bir darp olayı olduğu zaman kameralar çalışmıyor. Neden? Kardeşim de suç duyurusunda bulunmuş. Diğer ailelerde birleşirsek şikayetçi olacağız. Her tutsağın kendine göre hakları var ve bu hakların tanınması gerek. Zinar’ın sesi olmaya devam edeceğim. Bütün tutsakların sesi olmak gerek” şeklinde konuştu. (MA)