Uca: Başsavcılık Ömer Güney’in MİT bağlantısını itiraf etmiştir

Uca: Başsavcılık Ömer Güney’in MİT bağlantısını itiraf etmiştir
Yayınlama: 05.11.2020

HDP Milletvekili Feleknas Uca, hakkında fezleke hazırlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Paris Katliamını MİT’in düzenlediğine dair itiraf niteliğinde vurgularda bulunduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kendisi hakkında hazırlanan fezlekede, Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’e ilişkin yer alan “etkisiz hale getirildiler” ifadelerini Meclis gündemine taşıdı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi veren Uca, “Kürt sorununun demokratik bir zeminde çözülmesine yönelik başlayan müzakere sürecinin ilk görüşmesinin hemen ardından Cansız, Doğan ve Şaylemez katledilmiştir” hatırlatmasında bulundu.

Katliamdan sonra Fransa adli makamlarının, katliam sonrası tutuklanan Ömer Güney’in MİT bağlantılarına işaret ettiklerini belirten Uca, gerekçede “Güney’in katliamdan önce 3 defa Türkiye’ye geldiği ve Ankara’daki MİT Kurumu ile irtibatta olduğu iddialarını Türkiye’deki ilgili kurumlara sormuş fakat cevap alamamıştır” dedi.

Fransa’da tamamlanan dava soruşturmasında gizlilik kararının kaldırılmasıyla birlikte Güney’in çelişkili ifadeleri, internetteki ses kayıtları ve MİT’le olan ilişki düzeyi konusundaki dosya verileri ve telefon görüşmelerinin basına yansıdığını anımsatan Uca, “Fransa’daki soruşturmanın ardından Türkiye’de de hukuki bir soruşturma başlatılmıştır. Ancak Türkiye’deki soruşturma dosyasında gizlilik kararının bulunması ve üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmaması soruşturmanın mahiyeti ve akıbeti hakkında ciddi kuşkular yaratmıştır” diye belirtti.

‘KATLİAM HENÜZ AYDINLATILMAMIŞTIR’

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 9 Ocak 2020’de katıldığı bir anma programı nedeniyle hakkında fezleke hazırlandığını belirten Uca, “Hazırlanan fezlekede bulunan, ‘Fransa ülkesinde etkisiz hale getirilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez isimli bölücü terör örgütü mensubu’ ifadeleri ile bu katliam, Başsavcılık tarafından adeta meşru gösterilmekte ve Ömer Güney’in MİT ile bağlantısına dair itiraf niteliği taşımaktadır. Son olarak; üç Kürt kadın siyasetçinin katledilmesinin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen bu katliam henüz aydınlatılmamıştır” ifadelerini kullandı.

‘MİT İÇİN ÇALIŞTIĞI DOĞRU MUDUR?’

Uca, konuyla ilgili Adalet Bakanı Gül’e şu soruları sordu:

“* Ankara Başsavcılığının, hakkımda hazırladığı fezlekede kullandığı, ‘etkisiz hale getirildiler’ ifadesi, katliamın MİT tarafından gerçekleştiğinin kabulü müdür?

  • Ömer Güney’in MİT ile ilişkisi ne boyuttadır? Güney’in MİT için çalıştığı bilgisi doğru mudur?
  • Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez suikastına ilişkin açılan soruşturma dosyasının gizlilik kararının kaldırılmasına ve soruşturma süreciyle ilgili kamuoyuna açıklama yapılmasına ilişkin bir çalışmanız bulunuyor mu?
  • Katliamın üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen, bu suikastın aydınlatılmaması ve suikastın sorumlularının ortaya çıkarılmamasının nedeni nedir? Soruşturma kapsamında Fransa’nın, Adalet ve Dışişleri bakanlıklarından istediği bilgilerin Fransa’ya gönderilmeme sebebi nedir?
  • Ses kayıtlarında ismi geçen MİT çalışanları ve talimatı verenlere yönelik herhangi bir soruşturma başlatıldı mı? Başlatıldıysa ne aşamadadır? Bu kişiler halen aktif bir görevdeler mi?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.