Vedat Aydın’ın katledilme hikayesi okundu

Vedat Aydın’ın katledilme hikayesi okundu
Yayınlama: 02.07.2022

BATMAN – İHD Batman Şubesi ve kayıp yakınlarının bu haftaki eyleminde, DEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın katledilme hikâyesini okundu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ile kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın” eylemi 536’ıncı haftada devam etti. Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan açıklamada, “Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın”pankartı açıldı. Eyleme kayıp yakınları ve İHD üye ile yöneticileri katıldı. Burada konuşan İHD Üyesi Avukat Mehmet Akif Akın, bu hafta 5 Temmuz 1991 tarihinde kendisini polis olarak tanıtan şahıslar tarafından evinden alındıktan 2 gün sonra cenazesi Elazığ’ın Maden ilçesinde işkence edilmiş halde bulunan Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın akıbetini sormak için toplandıklarını söyledi.

VEDAT AYDIN

Aydın’ın 12 Eylül sonrasında 4 yıl hapis yatan, hapisten çıkınca darbecilere ve karanlık zihniyetlerine karşı mücadelesine kararlılıkla devam eden bir insan hakları savunucusu olduğunu kaydeden Akın, “Bir Kürt aydınıydı. Kaçırılarak vahşice katledilmesinin geçen uzun yıllara rağmen katilleri halen korunuyor. Vedat Aydın, üyesi olduğu İnsan Hakları Derneği (İHD)’nin 28 Ekim 1990 tarihinde (yani katledilişinden yaklaşık 9 ay önce) Ankara’da gerçekleştirilen İnsan Hakları Derneği Genel Kurulu’nda divan dâhil dönemin pek çok İHD üyesinin tahammülsüzlüğüne rağmen söz alarak konuşmasını Kürtçe yapmış, o tarihte yürürlükte olan Kürtçe konuşma yasağını kırmak için tutuklanmayı göze almıştı.
Defalarca gözaltına alınmış, yoğun tehditlere maruz kalmış ama geri adım atmak bir yana 1990 yılı sonlarında yapılan HEP Diyarbakır İl Başkanlığı’na seçilmiş, sorumluluklarından vazgeçmemişti” ifadelerini kullandı.


CENAZEYE İŞKENCE


Akın, Vedat Aydın’ın 5 Temmuz 1991 günü gece yarısı, kendilerini polis olarak tanıtan 4 kişi tarafından evinden alındığını hatırlatarak, “7 Temmuz 1991 tarihinde Ergani-Maden yolunda bulunan bir erkek bedeninin Maden Mezarlığı’na defnedildiği öğrenilince mezar açıldı ve ağır işkence izleri taşıyan bedenin Vedat Aydın’a ait olduğu anlaşıldı. Aydın’ın cenazesi 10 Temmuz 1991’de ailesine teslim edildi. 10 Temmuz 1991 günü Diyarbakır’da yapılan cenaze törenine on binlerce kişi katıldı. Vedat Aydın’ın cenazesine katılan kişilere otomatik silahlarla ateş açıldı. Resmi rakamlara göre 3 kişi, dönemin Diyarbakır Emniyeti’nde İstihbarat Şube Müdürü olan Hanefi Avcı’nın açıklamalarına göre ise cenazede 23 kişi öldü. Sonradan ‘Beşler’ olarak anılacak olan İHD Adana Şube Başkanı Elif Tuncer ve şube yöneticileri Hasan Üzüm, Yusuf Üzüm, İmam Turan ve Celal Ölçmez, yoldaşlarını uğurlamak için çıktıkları o yolda aynı gün trafik canavarına kurban gittiler.

AYDIN DAVASI


Vedat Aydın’ın katledilmesine dair soruşturmanın Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütüldüğünü ancak aradan geçen süreye rağmen bir yere varılamadığını dile getiren Akın, “ Cinayet aydınlatılmadı, etkin soruşturma yürütülmedi, katilleri gözaltına alıp yargılamak yerine 20 yıl sonra gönderilen fotoğraflarla teşhis işlemleri yapılmaya çalışıldı. Normal koşullarda 5 Temmuz 2011 tarihinde Vedat Aydın cinayeti davasının 20 yıllık zamanaşımı süresi doluyordu. Fakat o tarihten önce JİTEM üyesi Cem Ersever ve Abdulkadir Aygan’ın itirafları üzerine 20 yıllık zamanaşımı süresi, yasa gereği yarı oranında uzatılarak 30 yıla çıkarıldı. Ancak soruşturma ise elbette derinleştirilmedi. Vedat Aydın’ın katledilmesinde; tetiği çekenler yanı sıra OHAL valisi olan Hayri Kozakçıoğlu’nun, dönemin Jandarma İstihbarat Grup Komutan Yardımcısı Aytekin Özen’in, Jitem elemanı Selahattin Görgülü’nün, dönemin Diyarbakır Valisi, Emniyet Müdürü ile askeri birimlerinin, dönemin başbakanı Mesut Yılmaz ile Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ve bugüne kadar olayı karanlıkta bırakan hükümetlerin sorumluluğu var. Ellerimiz katillerin yakasında olacak!” ifadelerini kullandı.

Açıklama oturma eylemi ile son buldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.