İzmir’de gerçekleşen depremin ardından şehirde 17 binada büyük hasar meydana geldi. 13 bina tamamen çökerken, şuana kadar yapılan açıklamalara göre 26 yurttaş hayatını kaybetti. Yıkımın en çok yaşandığı Bayraklı ilçesinde bulunan Manavkuyu semtinde bulunan Özkanlar Mahallesinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 3 vinç yardımıyla ayakta tutulan binanın yıkımına zemininde bulunan bir zincir market tarafından kesildiği iddiası yaygın. 
 
‘YETERİNCE DENETİM YAPILMIYOR’
 
Manavkuyu semti sakinlerinden Muhabbet Turan, yaşananların bir doğal afet olduğunu fakat alınacak önlemlerle can kayıplarını önlemenin mümkün olduğunu belirtti. Daha sağlam binaların yapılması ve insanların deprem konusunda bilinçlendirilmesi ile can kayıplarının en aza indirilebileceğini hatırlatan Turan, “Özellikle BİM’in altında bulunduğu binanın çökmesi ile ilgili iddialar var. Bu market zinciri Türkiye’nin her yerinde aynı tipte mağazalar açıyor. Fakat farklı binalarda aynı tip mağazayı oluşturmak imkânsız ve mantığa uygun değil. Hayatın olağan akışına aykırıdır” dedi. 
 
‘KOLONLARI KESİLDİ’
 
Manavkuyu semtinde Demirkent sitesinin çöken binanın zemininde bulunan söz konusu marketin kolonları kestiğini savunan Turan, “Binanın ilk katı çöktü ve burada 3 can kaybı yaşandı.  Bu konuda denetimlerin eksik olduğunu düşünüyorum. Çünkü tadilat sırasında bir kolonun kaldırılmasına izin verilmesi mümkün değil. Türkiye’de zaten denetim mekanizması yeterince işlemiyor. Ben emekli avukatım ve bu konunun takipçisi olacağım. Bütün bunların denetlenmesi için bir vatandaş olarak şikâyetçi olacağım” diye konuştu. (MA)