Yasaya aykırı asılan Erdoğan posterleri kaldırılmadı, sık sık yenilendi!

Yasaya aykırı asılan Erdoğan posterleri kaldırılmadı, sık sık yenilendi!
Yayınlama: 18.10.2022

Seçim Kurulu’nun “yasaya aykırı” kararına rağmen kaldırılmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın posterlerinin altına, bu kez AKP bayrakları asıldı. 

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 16 Nisan 2017 Referandum Seçimleri öncesi Diyarbakır başta olmak üzere Kurdistan kentlerinin en işlek caddelerine astırdığı posterler, 6 yıldır kaldırılmadı. Sık sık yenilenen posterlere, bu kez AKP bayrakları da eklendi. 

Erdoğan’ın posterleri, ilk olarak 2017 referandum seçimleri kapsamında gerçekleştirdiği miting öncesi Diyarbakır’ın en işlek caddeleri olan Urfa Bulvarı ve Elazığ Caddesi’nde bulunan bütün aydınlatma direğine asıldı.  Bir yıl sonra gerçekleştirilen 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri öncesi, bu kez Erdoğan’ın posterleri yenilendi, birçok noktaya yeni posterler asıldı. 

POSTERLER YASAYA AYKIRI

Erdoğan’ın posterlerinin sökülmemesi üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, Bağlar İlçe Seçim Kurulu’na başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren Seçim Kurulu, posterlerin kente asılmasını “yasaya aykırı” bularak, indirilmesine karar verdi. Kurulun kararında, şu ifadeler yer aldı: “…talebinin kabulü ile 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 60 ve 61. maddeleri ile Cumhurbaşkanı seçimi propagandasının usul ve esaslarını düzenleyen YSK Başkanlığının 26.5.2018 tarih ve 331 sayılı kararına aykırı olarak, Diyarbakır Havaalanı’ndan Diyarbakır Adliyesi’ne giden yolun Bağlar İlçe Seçim Bölgesi sınırlarında kalan kısmının orta refüjlerinde yer alan aydınlatma direklerine asılan cumhurbaşkanı adaylarından Recep Tayyip Erdoğan’ın posterlerinin kaldırılmasına, karar gereğinin yerine getirilmesi için Bağlar Kaymakamlığı ve Bağlar Belediye Başkanlığına yazı yazılmasına oy çokluğu ile karar verildi.”

Ancak karara rağmen Erdoğan’ın posterleri indirilmediği gibi, sık sık yenilendi. 

AKP BAYRAKLARI DA ASILDI

Erdoğan’ın 15 Ekim’de Diyarbakır’a gerçekleştireceği ziyaret öncesi, Elazığ Caddesi ve Urfa Bulvarı üzerinde direklere asılı posterlerin altına, bu kez AKP bayrakları asıldı. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı trafik ekipleri ve kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı sepetli vinçlerle her iki güzergahta bulunan Erdoğan’ın eskiyen posterleri yenilendi, ayrıca AKP bayrakları takıldı. (MA)