YSP’li Oduncu’dan Ulaştırma ve Altyapı Bakanına ‘mıcırlı yol’ önergesi

YSP’li Oduncu’dan Ulaştırma ve Altyapı Bakanına ‘mıcırlı yol’ önergesi
Yayınlama: 04.08.2023

Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Hasankeyf-Gercüş karayoluna dökülen mıcırları meclis gündemine taşıdı.

Yeşil Sol Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, Hasankeyf-Gercüş karayolunda yola dökülen mıcır taşlarının araç sürücülerine zor anlar yaşattığını ve bundan ötürü yurttaşların can güvenliğinin olmadığını belirterek, konuyu yanıtlaması istemiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sordu.

Oduncu’nun soru önergesi şöyle:

Batman’da Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün Hasankeyf-Gercüş karayolunda yol yenileme çalışmaları kapsamında yola döktüğü mıcır taşları araç sürücülerine zor anlar yaşatmaktadır.

Batman kentinin giriş- çıkış yolları yıllardır çalışma beklerken Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün Hasankeyf-Gercüş karayolunda yol yenileme çalışmaları kapsamında yola döktüğü mıcır taşları trafik kazalarına davetiye çıkarmaktadır. Geçtiğimiz günlerde trafik akışının tek şeritten sağlandığı Hasankeyf tüneli sonrası yola yoğun mıcır taşları döküldüğünü belirten yurttaşlar, bundan ötürü mağduriyet yaşadıklarını ve can güvenliklerinin olmadıklarını tarafımıza aktarmışlardır.

Karayolları asfaltlama yaptığı yerlerde asfalta yapışmayan mıcırları süpürme çalışması yapması gerekir. Ancak yurttaşlar süpürme çalışması yapılmadığını, iddia etmektedir. Bu mıcırların kendiliğinden yok olmasını beklemek kazalara davetiye çıkarmaktır.

Araçlar bu mıcırlar yüzünden kaymakta ve aracın kontrolü zorlaşırken, mıcırların diğer araçlar tarafından etrafa saçılması nedeniyle araçların camları kırılma riski ile karşı karşıya gelmektedir. İlerde telafisi olmayan feci kazaların olmaması için gerekli önlemlerin ivedilikle alınması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

1-2023 yılında Batman İli genelinde trafik kazalarıyla ilgili acı tablonun değişmesi, trafik kazalarına ilişkin sorunların çözülmesi için alınan önlemler nelerdir?

2-2023 yılında Batman ili genelinde kayıtlara geçen ölümlü kaza sayısı kaçtır? Konusu geçen kazalarla ilgili devam eden bir dava, soruşturma mevcut mudur?


3- Hasankeyf-Gercüş yolunda her hangi bir asfaltlama çalışması yürütülecek midir? Yürütülecekse çalışma hangi tarihlerde başlayacaktır?


4- Hasankeyf-Gercüş yolunda yapılan mıcırlı asfalt çalışması sırasında tedbirlerin yetersiz olduğu ve yurttaşların can güvenliğinin olmadığı tarafımıza iletilmiştir. Bu konuda ivedilikle bir çalışma başlatacak mısınız?