Yüzde 5’lik zamma karşı çiftçiler seneye mısır ekmeyecek

Yüzde 5’lik zamma karşı çiftçiler seneye mısır ekmeyecek
Yayınlama: 01.09.2023

ANKARA – Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, Tarım Bakanlığı’nın mısır fiyatına yaptığı yüzde 5’lik zamma tepki göstererek, görüştükleri çiftçilerin gelecek sene mısır ekmeyeceğini belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi, 22 Ağustos’ta mısır alım fiyatını açıkladı. Geçen yıl 5 bin 700 lira olan 1 ton mısıra bu sene 300 lira zam yapıldı ve bu yılki fiyat 6 bin lira oldu. Mısıra yalnızca yüzde 5,2 oranında zam yapılması ise eleştirilere neden oldu. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Urfa Milletvekili ve Tarım Komisyonu üyesi Ferit Şenyaşar, söz konusu duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘ÇİFTÇİYE İHANET’

2022 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 lira 75 kuruş olarak belirlenen mısır fiyatını “müjde” olarak duyurduğunu anımsatan Şenyaşar, bu sene ne Tarım Bakanlığı ne de Cumhurbaşkanı’nın mısır fiyatına ilişkin açıklama yapmadığını belirtti. TMO’nun sayfasında 2023 mısır fiyatını 6 lira olarak duyurduğunu söyleyen Şenyaşar, şunları söyledi: “Aradan bir ay geçerken, TMO’nun 6 lira olarak duyurduğu mısır fiyatını yanlış olduğu inancına vardık.  Bununla ilgili Tarım Bakanlığı’ndan 1 haftadır açıklama beklerken, açıklama yapılmadan TMO’nun sunduğu fiyat kabul edildi. Mısır’a yüzde 5 zam yapılarak fiyat belirlendi. Ama gübre geçen sene 9 lirayken bu sene 16 lira oldu. Mazot 19 lirayken, şu an 38 lira oldu. Mazot geçen yılın fiyatı ile yüzde 100 zamlandı. Çiftçi geçen sene tohumun çuvalını 450 liradan alırken, bu sene bin 150 liradan aldı. Resmi enflasyon rakamı yüzde 48 iken, mısır fiyatında sadece yüzde 5’lik bir zam yapmak çiftçiye ihanettir.

‘ÇİFTÇİLER TARIM YAPMAYACAK’

Çiftçilerin mağdur olduğunu kaydeden Şenyaşar, “Görüştüğümüz çiftçiler gelecek sene mısır ekmeyeceğini söylüyor. Buradan Tarım Bakanlığı’na bu fiyatların kabul edilemeyeceğini söylüyoruz” dedi.