Zaho’daki saldırıya Batman’dan tepki

Zaho’daki saldırıya Batman’dan tepki
Yayınlama: 21.07.2022

Türkiye’nin Zaho’da gerçekleştirdiği katliamın Kürt halkına düşmanlık üzerinden yürütüldüğüne dikkat çeken HDP Batman Merkez İlçe Eş Başkanı Azad Esin, “Sivil yerleşim alanlarını bombalamak insanlık ve savaş suçudur” dedi.

Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nin Zaho kentine bağlı Perex köyünde bulunan piknik alanına yönelik bombardımanında 2’si çocuk 9 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıda en az 29 kişi de yaralandı. Katliam Batman’dan yapılan açıklamayla tepki gösterildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman il örgütü, İl binasının önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Batman İl Eş Başkanları Hürriyet Kaytar, Hüseyin Sarık, Merkez İlçe Eş Başkanları Azad Esin, Gurbet Doğan, DBP PM üyeleri Nurten Üzümcü, Mustafa Tekik’in yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

DÜN ROBOSKİ, BUGÜN ZAXO

Açıklama metnini okuyan HDP Batman Merkez İlçe Eş Başkanı Azad Esin, “TSK’nın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Zaxo kentine bağlı turistik alanlarına yönelik gerçekleştirdiği bombardıman sonucu içinde kadınların ve çocukların da olduğu en az 9 sivil yaşamını yitirdi. Bilindiği üzere daha önce de aynı yöntemlerle Roboski, Şengal, Maxmur gibi sivil yerleşim bölgelerinde siviller katledilmişti. Bugüne kadar Maxmur ve Şengal başta olmak üzere bölgenin birçok kentine yönelik AKP iktidarının gerçekleştirdiği hava saldırılarında, çocuk ve kadınların da aralarında bulunduğu en az 112 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı. Sivil yerleşim alanlarını bombalamak insanlık ve savaş suçudur. Türkiye, bunu yasaklayan uluslararası sözleşmelere de doğrudan taraftır. Tarihe ikinci Roboski katliamı olarak geçecek olan bu katliamdan iktidar siyasi ve hukuki olarak sorumludur. Bu katliam aynı zamanda başka bir ülkenin egemenlik alanına da saldırı anlamına gelmektedir.”

SAVAŞLARA SONUNA KADAR KARŞI ÇIKACAĞIZ
“Türkiye’de yaşanan bütün savaş politikalarının, Kürt halkına düşmanlık üzerinden yürütüldüğünü görüyoruz. Burada herkesin sorumluluğu var, herkesin savaşa karşı sesini yükseltmesi gerekiyor. Savaşta ısrar edenlerin arkasında durmak daha çok gözyaşı, kan ve ölüm getirecek. Biz sonuna kadar savaşlara hayır diyerek, toplumsal barışın bu savaşlara karşı durmaktan geçtiğini söylüyoruz. Kürt halkı ve kurumları olarak bu savaşlara sonuna kadar karşı çıkacağız.
KDP’nin çizgisi hem Türkiye devletinin hem de bölge hegemonik devletlerinin çıkarlarını ve aile çıkarlarını koruma tutumudur. KDP’nin tutumu bütün Kürtlere kaybettirecektir, Unutulmasın ki Kürt halkı tarih önünde bunun hesabını soracaktır. KDP’nin tarih boyunca yaptığı tek şey Kürt halkının kazanımlarını peşkeş çekme yaklaşımıdır. Bu savaş ittifakı, Kürt halkının birlik ve beraberliğine zarar veriyor. Bütün kamoyu bilmelidir ki bu AKP-MHP’nin çöküşü olacak, ama aynı zamanda KDP aile saltanatının da çöküşü olacaktır.
Kürtlere karşı savaş siyasetinde ısrar eden zihniyet, yok olmaktan kurtulamayacaktır.”

Basın açıklamasından sonra oturma eylemi yapıldı. Oturma eyleminin ardından açıklama sona erdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.