Zam protestosu: Sadece bombaların maliyeti bile refah için yeterli

Zam protestosu: Sadece bombaların maliyeti bile refah için yeterli
Yayınlama: 25.07.2023

VAN – Enflasyon ve artan zam oranlarına tepki gösteren Emekli-Sen Van Şube Başkanı Timur Sayyiğit, “Her gün coğrafyamıza rastgele atılan bombaların maliyetleri bütçeye geri dönerse emeklinin, çalışanların ve bütün halkın refah payına yeter” dedi.

Emekliler Sendikası (Emekli-Sen) Van Şubesi, enflasyon ve zamlara ilişkin Ehmedê Xanê Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Emeklilere, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Wan Milletvekili Zülküf Uçar, yerine kayyım atanarak görevinden alınan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi ile ve Çev-Der yöneticileri de destek verdi.

‘TUİK, HALKI YOKSULLAŞTIRIYOR’

Açıklamada konuşan Emekli-Sen Wan Şube Başkanı Timur Sayyiğit, TUİK tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon oranının ne işçinin ne memurun ne de emeklinin yaşam gerçekliğini yansıtmadığını söyledi. TUİK’in halkın ekmeğini korumak yerine daha da yoksullaşmasına neden olduğunu belirten Sayyiğit, “Resmi enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki oran farkı, yoksulluğun daha da derinleşmesine neden olmaktadır. Milyonların açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği bir ekonomik ortam bulunmaktadır. Bu koşullarda emekliler için yüzde 25 zam, zammın anlamının aksine akıllara boş buzdolabı, alınamayan ilaçları, karşılanamayan kira ve faturaları getirmektedir” dedi.

BOMBALARIN MALİYETİ 

Vergi ve harçlarda fahiş oranlarda zamlara gidilmesi, en temel tüketim maddelerine erişmeyi bile lüks halini getirdiğini ifade eden Sayyiğit, şöyle konuştu: “Yaşam hakkımızın gaspı anlamına gelen bu zam oranlarını kabul etmiyoruz. Tüm emeklileri, DİSK Emekli-Sen çatısı altında örgütlenmeye, yoksulluğu sıradanlaştırmaya çalışanlara karşı refahı yaygınlaştırmak için mücadele etmeye çağırıyoruz. Her gün coğrafyamıza rastgele atılan bombaların maliyetleri bütçeye geri dönerse emeklinin, çalışanların ve bütün halkın refah payına yeter.” 

Açıklama, “Sadaka ücrete hayır”, “Emekliyiz haklıyız, AKP’den farklıyız” sloganlarıyla son buldu.