Yayınlama: 15.08.2020

Ankara, İstanbul ve İzmir’de hasta tutukluların durumuna dikkat çekilerek, hasta tutukluların tedavilerinin yapılmadığı kaydedildi.  Ankara, İstanbul ve İzmir’de hasta tutuklular için açıklamalar yapıldı. Ankara’da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi tutuklu Gülşan Adet, İstanbul’da Hapishane Komisyonu F Oturumu’nda tutuklu Hiyem Yolcu ve İzmir’de İHD Şubesi de tutuklu Mahmut Demirel’in durumuna dikkat çekti. 

ANKARA’DA GÜLŞAN ADET

 Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 310’uncu haftasında Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan tutuklu Gülşan Adet’in durumuna dikkati çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasında gerçekleşen açıklamayı İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen yaptı. Çevirmen, 27 yıldır cezaevinde tutulan Adet’in koronadan kaynaklı olarak son dönemlerde çeşitli sağlık sorunları yaşadığını kaydetti. Kronik anklikozan spondolit (eklem iltihaplanması) ve ülser rahatsızlıkları bulunan Adet’in eklem iltihaplanması hastalığının kontrol altına alınması için düzenli olarak kontrollere gittiğini aktaran Çevirmen, Adet’in pandemiden dolayı sevklerinin durdurulduğunu ve sadece kampüs içindeki hastaneye gidebildiğini belirtti. Hasta tutuklu Adet’in hastaneye gidip gelmesi ardından 14 gün boyunca bir oda da kilitli bırakıldığını dile getiren Çevirmen, “Bu da özellikle hastalar için, yanlarında kimsenin de olmamasından kaynaklı ihtiyaçlarını karşılama noktasında zor bir uygulama halini alıyor. Adet, Mayıs ayı sonlarında nedeninin hala anlaşılamadığı bir hastalığın kendisinde ve arkadaşlarında baş gösterdiğini, doktorlara yaşadıklarını anlattığını ve yazılan ilaçların hiçbir faydasının olmadığını, durumunun da giderek ağırlaştığını aktarmıştır. Yaşadığı sağlık sorununun hala tanısı konulmamıştır.” 

‘TEŞHİS VE TEDAVİLERİ YAPILMALI’

 Adet’in hastalıklarını tetikleyici olarak düşündüğü için yeterince güneş almayan, aşırı derecede nemli olan odasını değiştirme talebinde bulunduğunu belirten Çevirmen, şunları söyledi: “Ancak cezaevi idaresi salgın nedeniyle hiçbir şekilde oda değişikliği yapılmayacağını ve doktor raporu alması gerektiğini belirtmiştir.  Adet, revir doktorunun da dosyasında tüm bilgileri olmasına rağmen bu konuda bir şey yapamayacağı ifade ettiğini aktarmıştır. Ayrıca oda değişikliği yapılmamasına rağmen cezaevinde sevklerin yapılmaya başlandığını da aktarmıştır.” Adet’in gerekli olan teşhis ve tedavileri eksiksiz olarak yapılması çağrısında bulunan Çevrimen, “Ayrıca kendi doğalında yaşama zorluğuna sebep olan hapishanelerde bir de güneş almayan ve nemli olan koğuşlar birçok hastalığın oluşmasına ve ağırlaşmasına da zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle bir an önce oda değişimleri yapılmalıdır. Hapishanelerde yaşaması güç olan ve ağır olan mahpusların tahliyeleri de gerçekleştirilmelidir” dedi.

İSTANBUL’DA HİYEM YOLCU

  İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta gerçekleştirdikleri F Oturumu’nun 438’incisini koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sosyal medya hesapları üzerinden yaptı. Bu haftaki oturumda, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan hasta tutuklu Hiyem Yolcu’nun durumuna dikkat çekildi. Haftanın açıklamasını İHD Hapishane Komisyonu üyeleri Meral Nergiz Şahin ve Mehmet Acettin yaptı. Açıklamada, salgın sürecinin ihlalleri maskelemek için kullanıldığı ve yeni hak ihlalleri için fırsat olarak kullanıldığına dikkat çekildi. Hiyem Yolcu’ya müebbet hapis cezası verildiğini ve 16 yıldır cezaevinde tutulduğuna dikkat çekilen açıklamada, 2019’da açlık grevine girdiği hatırlattı. Açıklamada Yolcu’nun açlık grevi sonrasında kandaki değerlerin düştüğünü fakat salgın döneminden dolayı hastaneye götürülmediği ve hastalık teşhisinin konulmadığı belirtildi. 

ÖLÜME TERK EDİLDİLER 

Cezaevinde görevli doktorun izinde olması nedeniyle Yolcu’yu rahatlatacak ilaçların dahi verilmediği belirtilen açıklamada, Yolcu’nun durumunun giderek ağırlaştığın vurgu yapıldı. Yolcu’nun son telefon görüşmesinde yaşadıklarını yakınları ile paylaştığı ve bu durumun kalıcı hale gelmesinden endişe ettiği ifade edilen açıklamada, “Normalleşme” adımlarıyla alınan yeni uygulamalarla hasta tutukluların hastalıklarının hızla ağırlaştığına ve ölüme terk edildiklerine dikkat çekildi.  Yolcu’nun sağlık sorunlarının çözülmesi için teşhis konulması ve tedavi sürecinin başlatılması çağrısında bulunulan açıklamada, “Hiyem Yolcu ve diğer tüm hasta mahpusların sağlığa erişim ve tedavileri önündeki engellerin derhal kaldırılması, hapishanelerde tedavi olanaklarının yetersizliği yanında pandeminin yarattığı riskler de göz önünde bulundurularak,  tedavileri sağlanıncaya ve pandemi riski ortadan kalkıncaya kadar cezalarının infazına ara verilerek serbest bırakılmalarının sağlanması yönünde yetkilileri göreve çağırıyoruz” denildi.  

İZMİR’DE MAHMUT DEMİREL

 İHD İzmir Şubesi Hapishaneler Komisyonu, “Hasta tutuklulara özgürlük” sloganıyla bu hafta da Konak ilçesinde bulunan Eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. HDP İzmir İl Eşbaşkanı Besriye Tekgür ve çok sayıda kişinin katıldığı eylemde açıklama yapan İzmir İHD Şube Yöneticisi Ahmet Çiçek, koronavirüsün (kovid 19) en çok hasta ve yaşlı tutukluları etkilediğini söyleyerek, hasta ve yaşlı tutukluların derhal serbest bırakılmasını istedi.  Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Mahmut Demirel’in durumuna dikkat çeken Çiçek, 27 yıldır cezaevinde olan Demirel için şunları kaydetti: “Mide, bağırsak, kalp rahatsızlıkları ve migren ağrıları var. Ailesinden aldığımız en son bilgilere göre, sırt ağrıları olduğu için ortopedik yatak istemiş, parası verilmiş ancak yatak hala verilmemiş. Ayrıca hastalıklarının tedavisi de yapılmıyor. Uzun yıllardır hapishanede olup da hastalığı olmayan mahpus yoktur. Politik hasta mahpus Mahmut Demirel ve diğer hasta tutuklular derhal serbest bırakılmalıdır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.