330 avukattan imza: Erdoğan üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olamaz

330 avukattan imza: Erdoğan üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olamaz
Yayınlama: 29.03.2023

Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez cumhurbaşkanı adayı olmasına Çağdaş Avukatlar Grubu’ndan da itiraz geldi. 330 avukatın katıldığı imza kampanyasında, adaylığın Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulandı.

14 Mayıs seçimleri öncesinde Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü defa cumhurbaşkanlığı için aday olmasına itirazlar sürüyor. Çağdaş Avukatlar Grubu’nun imza kampanyasına 330 avukat katıldı.

Çağdaş Avukatlar Grubu’nun sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda “330 avukattan imza kampanyası: Recep Tayyip Erdoğan Üçüncü Defa Cumhurbaşkanı Adayı Olamaz!” denildi.

330 avukatın imzacısı olduğu metin şöyle:

“AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kronometre 2018 yılında sıfırlandı” diyerek önümüzdeki seçim dönemi için aday olması önünde hukuksal bir engel bulunmadığını iddia etmesinin ardından Cumhur ittifakı bileşenleri, 2018 yılında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiğini, bu nedenle Erdoğan’ın 2023 seçimi için adaylığının ikinci defa adaylık olduğunu belirterek, adaylık tartışmasının hukuksal bir tartışma olduğunu, hukukçu olmayanların katılmasının doğru olmadığı yönünde açıklamalar yapmışlardır.

Tüm tepkilere karşın AKP-MHP ittifakı 21.03.2023 tarihinde Erdoğan’ın adaylığı için YSK’ya resmi başvuruda bulunmuştur.

Biz aşağıda imzası bulunan hukukçular; hukukçu olsun olmasın her yurttaşın, ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren bu konuda görüş bildirebileceğine ve mevcut Anayasa hükümlerinin uygulanmasını isteyebileceğine inanıyoruz. Biz hukukçular olarak, mevcut cumhurbaşkanının bu seçimdeki adaylığının, ikinci değil, üçüncü defa adaylık olduğunu; bunun da Anayasaya göre mümkün olmadığını ifade ediyoruz.