Konya Seydişehir T Tipi Cezaevi’nde baskı ve işkenceye maruz kaldıklarını kaydeden 6 tutuklu, ailelerini arayarak ölüm orucuna başladıklarını aktardı. Ailesiyle konuşan tutuklulardan Yılmaz Uçar, “Biz bu zulme artık dayanamıyoruz ve ölüm orucuna başlıyoruz” dedi.

Gizli tanık beyanı ile “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 5 buçuk yıl önce tutuklanan ve kaldığı Van T Tipi Cezaevi’nde işkenceye maruz kalarak kafasına 15 kanca atılan tutuklulardan Yılmaz Uçar, 2 yıl önce 5 arkadaşıyla Konya Seydişehir T Tipi Cezaevine gönderildi. Cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kalan ve birçok kez darp edilen tutukluların yaptıkları tüm suç duyuruları ise sonuçsuz kaldı. Kaldıkları Seydişehir Cezaevi’nde her gün baskı ve işkence ile karşılaştıklarını daha önce ailesine ileten Uçar, son aile görüşünde ise 5 arkadaşı ile birlikte ölüm orucuna başladıklarını duyurdu.

‘ÖLÜM ORUCUNA BAŞLIYORUZ’

Uçar’ın kardeşi Hekim Uçar, ağabeyinin 2 yıldır kaldığı cezaevinde işkence ve baskıya maruz kaldığını söyleyerek, “Abim Van T Tipi Cezaevi’nden hiçbirimize haber verilmeden Konya’ya götürüldü. Sürgün gittiği Seydişehir T Tipi Kapalı Cezaevi’nin girişinde çıplak arama ve şiddete maruz kaldı. Daha sonra geçen 2 yıllık süreçte de bu işkence durmadı. Abim bizi aradığında gardiyanların ‘Her sabah tekbir getirip sayı yapacaksınız’ diye onlara tehdit edildiklerini söyledi. Buna karşı çıkan abim ve arkadaşları sürekli hücre cezası ve işkence altında kaldılar. Kardeşim bir hafta önce arayarak, ‘Ben artık dayanamıyorum. Sürekli baskı ve zulüm var. Biz bu baskıya karşı dönüşümsüz ölüm orucuna başlıyoruz. Sesimizi duyulmasını istiyoruz’ dedi” diye konuştu.

‘ARTIK YETER’

Ağabeyi ve 5 tutuklu arkadaşının bir haftadır ölüm orucu eylemine başladıklarını kendisine iletildiğini söyleyen Uçar, “Bize yaşatılan bu kadar acıya artık ‘yeter’ diyoruz. İnsan Hakları Dernekleri ve kamuoyunu bu duruma karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz. Ağabeyim bir gün önce bizi aradı ama biz daha konuşma başlamadan telefon kesildi. Abim son olarak ‘Sizi aramazsak kötü şeyler olacağını bilin’ dedi bana. Çağrımız milletvekilleri ve hukukçuların cezaevine giderek inceleme yapmasıdır” diye konuştu. (Mezopotamya Ajansı)