AA’nın “toplu mezar” olarak servis ettiği cenazelerin, Türkiye’nin Efrîn’e yönelik hava saldırılarında yaşamını yitiren YPG-YPJ ile sivillere ait olduğu ortaya çıktı.

Türkiye’nin “Zeytin Dalı Harekatı” adıyla 20 Ocak 2018’de Efrîn’e yönelik saldırılarında yaşamını yitiren YPG’lilerin bulunduğu Avesta Mezarlığı’nda bulunan cenazeler çıkarıldı. Türkiye’nin bombardımanları sırasında yaşamını yitiren YPG ve YPJ ile sivillere ait cenazelerin defnedildiği Avesta Mezarlığı’nda bulunan cenazeler, Anadolu Ajansı (AA) tarafından YPG’nin infaz ettiği kişilere ait olduğu iddia edilerek, “Toplu mezar” şeklinde servis edildi.

AA’nın 14 Temmuz’da “Afrin’de 35 kişinin gömüldüğü toplu mezar bulundu” başlığıyla servis ettiği haberde, “YPG/PKK, kontrol ettiği bölgelerde eli silah tutan herkesi saflarına katılmaya zorluyor, karşı çıkanları infaz ediyordu” diyerek, mezarlıkta çıkarılan cenazelerin infaz edildiğini ileri sürüldü.

Bir sonraki gün 15 Temmuz’da “Afrin’de toplu mezardan çıkarılan ceset sayısının 61 olduğu açıklandı” başlıklı haberi servis eden AA, haberinde Afrin Yerel Meclisi Başkanı Muhammed Şeyh Raşid’in “Cenazeler toplu bir şekilde gömülmüşler, poşetler içinde üst üste atılmıştı, toplu mezara koyup üzerlerini kapatmışlar” açıklamasına yer verdi.

ŞÊXO: TOPLU MEZAR DEĞİL

Efrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şêxo, Rudaw’a yaptığı açıklamada, mezarlığın Efrin Yerel Yönetim Meclisi’nin arkasında bir vatandaşa ait arazide bulunduğunu söyledi. Şêxo, “Bu mezar, Türk ordusu ile silahlı grupların saldırının başladığı dönemde açıldı. Halk o dönemde ölülerini mezarlıklara gömemediği için burada gömüyordu. Toplu mezar değil, halka ait bir mezar” diye belirtti.

Rudaw’ın güvenlik nedeniyle adını paylaşmadığı Efrînli bir yurttaş, Türkiye’nin Efrîn’e yönelik saldırıları sırasında yoğun bombardımanlar nedeniyle cenazelerin bu mezarlıkta defnedildiğini söyledi.

ŞEHİT AİLELERİ MECLİSİ: İNSANLIK SUÇU

Fırat Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi, dün yaptığı açıklamada, cenazelerin Türkiye’nin Efrîn’e yönelik saldırılarında yaşamını yitiren YPG’lilere ait olduğunu belirterek, mezarlığın tahrip edilmesine tepki gösterdi. Şehit Aileleri Meclisi’nin açıklamasında, şunlar kaydedildi: “Türk devleti hiçbir insanlık değerini dikkate almıyor. Herkesin gözü önünde Efrîn’de insanlık suçları işliyor. Türk devletinin vahşeti öyle bir noktaya geldi ki artık şehitlerimizi mezarlıklarından çıkarıp fotoğraflarını servis ediyor. Şehitlerimizin cenazelerini toplu mezar gibi göstermeye çalıştılar. Ancak ortaya çıkan görüntüler incelendiğinde mezarların çıkarıldığı yer Şehit Avesta şehitliğidir. Oradaki cenazeler Efrîn’deki Çağın Direnişinde şehit düşen savaşçıların mezarlarıdır. Türk devleti daha önce de bu tarz suçlar işlemişti. Bu onun için yeni değildir.”

Mezarlıktan çıkarılan cenazelerin nereye götürüldüğü öğrenilemedi.

EFRÎNLİLER: HALK MEZARLIKLARA ULAŞAMADI

Ulaştığımız Efrînliler, söz konusu bölgenin 2018 yılında açılan “Şehit Avesta” Mezarlığı olduğunu teyit etti. Efrînliler, Türkiye ve bağlı paramiliter grupların saldırılarında halkın mezarlıklarına ulaşamadığını, bu nedenle saldırılarda yaşamını yitiren aralarında çocukların da bulunduğu siviller ile YPG ve YPJ’lilerin cenazelerinin buraya defnedildiğini söyledi. Efrînliler, saldırılar altında yaşamını yitirenlerin dini vecibelerini yerine getiremediğini, bir çok cenazenin daha sonra taşınabilmesi için çuvallar ile defnedildiğini kaydetti.

AA’nın servis ettiği fotoğraflar ile tespitlendirmeye çalıştığı bölgenin, 2018 yılına ait fotoğraflarda mezarlık olduğu görüldü. (MEZOPOTAMYA AJANSI)