ABD’den Türkiye’ye yeni harekât uyarısı

ABD’den Türkiye’ye yeni harekât uyarısı
Yayınlama: 23.12.2022

ABD’den olası kara harekâtına karşı Türkiye’ye yeni bir uyarı geldi. CENTCOM Komutanı Michael Erik Kurilla, harekâtın düzenlenmesi halinde SDG’nin IŞİD’lilerin tutulduğu cezaevlerini koruyamayabileceğini söyledi.

Türkiye’nin Rojava’da düzenlemeyi planladığını açıkladığı yeni kara harekâtına karşı ABD’den bir uyarı daha geldi. ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Michael Erik Kurilla, böyle bir harekâtın, IŞİD’lilerin ve ailelerinin Suriye Demokratik Güçleri (SDG) gözetiminde tutulduğu cezaevlerinde güvenlik sorunu yaratacağını söyledi. ABD’li komutan, “Dolayısıyla gerilimi azaltmak ve Türklerin sınırı geçmesini önlemek için yapabileceğimiz her şey önemli” dedi.

Gazetecilere brifing veren Kurilla, olası harekâtın SDG’nin IŞİD cezaevlerine odaklanmasını engelleyeceğini söyleyerek “Çok, çok endişeliyim çünkü [harekât] bölgede istikrarsızlığa ve ortaklarımız SDG’nin IŞİD cezaevlerinden çekilmesine yol açabilir. Suriye’nin kuzeyinde yaklaşık 28 cezaevi var” dedi. ABD’li komutan, “Bu durum, onların söz konusu cezaevlerinden çekilmesine sebep olarak buraları riske sokabilir” ifadelerini kullandı.

Ocak ayında yaklaşın 4 bin IŞİD’linin firar ettiğini hatırlatan Kurilla, Türkiye’nin olası harekâtının büyük çoğunluğu IŞİD militanlarının ailelerinden oluşan yaklaşık 55 bin kişinin tutulduğu El Hol kampında güvenlik riski yaratabileceğini söyledi. ABD’li komutan, “Dolayısıyla gerilimi azaltmak ve Türklerin sınırı geçmesini önlemek için yapabileceğimiz her şey önemli” diye konuştu.

Türkiye’nin Suriye’deki son hava saldırılarının ve kara harekâtı sinyallerinin ardından ABD ile SDG’nin Rojava’daki ortak devriyeleri kısa bir süreliğine askıya alınıp yeniden başlatılmıştı. Washington, saldırılarda Amerikan personelinin doğrudan tehlike altında kaldığını belirterek Ankara’yı uyarmıştı. Kara harekâtı mesajlarına ABD’nin yanı sıra Rusya, Avrupa ülkeleri ve Çin’den de tepki gelmişti.