Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu

Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
Yayınlama: 31.10.2023

Asrın Hukuk Bürosu, 32 aydır haber alamadıkları müvekkilleri PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için bir kez daha Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne başvurdu. 

Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından İbrahim Bilmez, Raziye Öztürk, Cengiz Yürekli ve Emran Emekçi, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan ve 32 aydır kendisinden haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek için Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’ne yeni bir başvuruda bulundu. 

Avukatlar, İmralı’da tutulan Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş için de savcılık ve cezaevi müdürlüğüne başvuru yaptı. 

GÖRÜŞMELERE ENGEL

Abdullah Öcalan ile görüşmek için haftada 2 kez yaptıkları başvurulara olumlu ya da olumsuz bir cevap verilmeyen avukatlar, bu nedenle 22 Kasım 2021 tarihinde Bursa Ceza İnfaz Hakimliği’ne “derhal görüşme” talebiyle yeni bir başvuruda bulunmuştu. Hakimlik, Abdullah Öcalan hakkında 12 Ekim 2021’de verilen 6 aylık avukat görüş yasağı ile 18 Ağustos 2021’de verilen 3 aylık aile görüş yasağı kararını gerekçe göstererek, başvuruyu reddetmişti. Ancak yasağa gerekçe gösterilen kararlara dair avukatlara hiçbir bilgi verilmedi.  

AİLE GÖRÜŞ YASAĞI

Verilen aile görüş yasağı, 18 Kasım 2021’de son bulsa da ailelerin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvurulara sonrasında yine herhangi bir yanıt verilmedi. Avukatlar, 28 Mart’ta bir kez daha Bursa İnfaz Hakimliği’ne başvuruda bulunarak aile ziyaretleri önündeki hukuka aykırı tüm engellerin kaldırılması ve aile görüşünün yapılmasını talep etti. Başvuruya 29 Mart’ta yanıt veren Hakimlik, talebi reddetti. Hakimlik, ret gerekçesinde Abdullah Öcalan hakkında verilmiş yeni bir disiplin cezasının olduğunu, bu nedenle görüşmenin olamayacağını ileri sürdü. Hakimliğin ret kararında, “Bütün başvurucular hakkında İmralı Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından 3 Şubat 2022 tarihinde disiplin cezası olarak 3 ay aile ziyaretinden yoksun bırakma cezası verildiği ve 21 Şubat’ta kesinleştiği gerekçesiyle talep reddedildi” denildi.