Açlık grevindeki maden işçileri yer altından seslendi: Hakkımızı alana kadar eyleme devam edeceğiz

Açlık grevindeki maden işçileri yer altından seslendi: Hakkımızı alana kadar eyleme devam edeceğiz
Yayınlama: 02.09.2023

Eskişehir’deki Doruk Madencilik’te çalışan işçiler, yer altında yaptıkları eyleme devam ediyor. İşçiler, hakları iade edilene kadar eylemin devam edeceğini söyledi.

ESKİŞEHİR – Eskişehir’in Mihalıççık ilçesindeki Yunus Emre Termik Santrali’ni işleten Yıldızlar Holding’e bağlı Doruk Madencilik’te çalışan yüzlerce işçi, kesilen maaşları ve aylardır ödenmeyen alacakları nedeniyle iki gündür yeraltında eylemde. Kendilerini madene kapatan ve açlık grevine başlayan işçiler çektikleri videoyla taleplerini anlattı.

Şirket devredildikten sonra 250 işçinin ücretsiz izne çıkarılmaya zorlandığını söyleyen maden işçisi Sinan Koçak, “Geriye kalan arkadaşlarımız ise maaşlarını zamanında alamadılar. Bu süreçte bu ücretsiz izin sürecine dayanamayıp işten ayrılan arkadaşlarımıza da vaat edilen kıdem tazminatları ödenmedi. O günden bugüne kadar bu şartlara katlandık” dedi.

‘HAKKIMIZI ALANA KADAR EYLEMİ DEVAM ETTİRECEĞİZ’

Temmuz ve ağustos maaşlarının kendilerine haber verilmeden yer üstü sigortası ve yer üstü maaşı olarak yatırıldığını belirten Koçak, “Bu noktada bizler sendikamız öncülüğünde yönetime başvurduk. Sendikamız birçok görüşmeler yaptı fakat olumlu neticeler alınmadı. Pazartesi günden itibaren vardiya sonlarında evlerimize gitmek yerine oturma eylemi yaprak hak aramaya başladık. Bundan da bir netice alamadığımız için sendikamız öncülüğünde yer altında eylem kararı alınmıştır. Bu karara uyarak bizler de haklarımızı alabilmek için sonuna kadar bu eylemi devam ettirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

‘YETKİLİLERDEN YARDIM BEKLİYORUZ’

Eyleme başlamalarının ardan şirketin 170 işçiyi ücretsiz izne çıkarılacağını açıkladığını anlatan Koçak, “Oluşturdukları listeyi bizlere gösterdiler. Bizlerin giriş çıkışlarını zaten kapattılar. Bu durumda bizler hakkımız olan kıdem tazminatlarımızı, sendikal haklarımızı yedinci ve sekizinci ayda yer üstü yatan ve yatırılacağı söylenen maaşlarımızın bizlere yer altına göre ödemelerini talep ediyoruz. Bu konuda yetkilerden, devlet büyüklerimizden yardım bekliyoruz ve tüm Türkiye halkına sesleniyoruz” dedi.

Bir diğer işçi ise şöyle dedi: “Ayrıca bireysel emeklilik adı altında kesilen paralarda banka hesapları açılıp ve bu paralar şirket tarafından yatırılmamaktadır. İcra kesintisi olan arkadaşların icra kesintileri yapılıp hiçbir şekilde icraya yatırılmamaktadır. Arkadaşlar karşı icra tarafıyla birlikte avukatlarla sıkıntı yaşamaktadır.”