ADANA – Adana’da Binevş Kültür Sanat Derneği ve birçok eve sabah saatlerinde baskın yapıldı. HDP İl Eşbaşkanları Helin Kaya ve Mehmet Karakış’ın da olduğu 35 kişi gözaltına alındı.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, Binevş Kültür Sanat Derneği’yle ilgili yürüttüğü bir soruşturmayı gerekçe göstererek 38 kişi hakkında gözaltı kararı verdi. Soruşturma kapsamında Binevş Kültür Merkezi ile Adana, Mersin ve Diyarbakır’da bazı adreslere baskınlar düzenlendi. Baskınlarda, polislerin evlerin kapılarını kırdığı ve yurttaşları darp ettiği belirtildi. 

Baskınlarda yapılan aramaların ardından aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana İl Eşbaşkanı Helin Kaya ve Mehmet Karakış, HDP PM Üyeleri Abdurrahman Oral ve Ahmet Yıldız, DBP Çukurova Bölge Eş Sözcüleri Şilan Turğa ve Enver Güler, Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Buyruk ile Binevş Kültür Merkezi çalışanları İlyas Arzu, Murat Gürbüz, Suat Ekin ve Jiyan Savcı, HDP Adana İl Yöneticisi Ahmet Akdoğan, HDP Gençlik Meclisi üyesi Mazlum Gök, TJA aktivisti Emetullah Akçaray ve Sever Uzun, Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) Eşbaşkanı Süphiye Bayav ile Jiyan Aslan, Mahsum Uzun, Zilan Çiçek, Mehmet Saruhan, Hayrettin Öz, Mehmet Sait Dikmen, Vakkas Durgut, Evin Özbay Dilan Yiğit, Gülbahar Akman, Yaşar Akman, Mehmet Solmaz, Bedri Şengül, Zilan Taş, Ayşe Solmaz, Mehmet Aykut, Ramazan Demirhan ve isimleri öğrenilemeyen 2 kişi gözaltına alındı.

Binevş Kültür Sanat Derneği’ndeki aramalar ise sona ererken Seyhan Belediyesi Başkan Yardımcısı Funda Buyruk’un belediyedeki odasında da arama yapıldı. Gözaltına alınanların Adana Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. Hakkında gözaltı kararı olup, gözaltına alınmayan kişilerden biri de TJA aktivisti Zana Çoban. Çoban’ın Mersin’deki ailesinin de evi basıldı.

Gözaltı kapsamında Mersin’de evi basılan Nafiye Çoban, Zana Çoban’ın evde olmamasına rağmen evi basıldı. Polisler tarafından küfür, hakaret ve darpa maruz kalan Çoban, şikayetçi olacağını belirtti.

Mardin Kızıltepe’de gözaltına alınan Abdullah Ayav’ın da Adana’ya getirileceği öğrenildi. Savcılık, dosyaya iki gün kısıtlılık kararı getirdi. 

DARP EDİLDİ

Sabah evi basıldığını Zana’nın evde olmadığını belirtmesine rağmen polislerin zorla eve girdiğini kaydeden Çoban, “Önce iki polis girdi. Zana’nın evde olmadığını görünce TEM’den polis çağırdılar. Evi dik dik aradılar. Eşyaları kırdılar. Eşyalarımı kırdıklarında, sinir krizi geçirdim. Yapmamalarını istedim. Polis kamerasını dışarıya çıkardılar. Hasta olduğumu söylememe rağmen üzerime yürüdüler. Bir polis bana yumruk attı. Daha sonra fenalık geçirdim. Bir kaç gün sonra ancak kendine gelebildim” diye konuştu. Kendisine yapılanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağını kaydeden Çoban, İnsan Hakları Derneği’ne başvuracağını söyledi. 

Zana Çoban’ın ikamet etmemesine rağmen dedesinin 3 katlı evi de arandı. Arama kararı olmamasına rağmen üç kattı da dik dik arayan polisler, her tarafı dağıttı. Zana Çoban halen gözaltına alınmadığı öğrenildi.