Efrin’de Newroz ateşi yakan Kürtlere silahlı saldırı: Aynı aileden dört kişi öldü

Efrin’de Newroz ateşi yakan Kürtlere silahlı saldırı: Aynı aileden dört kişi öldü
Yayınlama: 21.03.2023

Afrin’de Türkiye destekli Ahrar el Şarkiye örgütü, depremde yıkılan evlerinin önünde dün akşam Newroz ateşi yakan Kürt ailelere ateş açtı. Dört kişinin öldürüldüğü saldırıların ardından birçok noktada protesto gösterileri düzenleniyor.

Suriye’deki Türkiye destekli silahlı örgütlerden Ahrar el Şarkiye, Afrin’in Cinderes ilçesinde Newroz ateşi yakmak isteyen depremzede Kürt sivillere ateş açtı. Aynı aileden dört kişinin öldüğü, iki kişinin yaralandığı saldırının ardından protesto gösterileri düzenlendi.

Suriyeli Kürt politikacı Hevrin Halef’in 2019’da öldürüldüğü suikasttan da sorumlu tutulan Ahrar el Şarkiye örgütüne Rojava’daki özerk yönetimden de kınama geldi. Öte yandan, cihatçı Heyet Tahrir el Şam Örgütü’nün (HTŞ) de gerilime müdahil olarak saldırıya uğrayan Kürtlerle görüştüğü iddia ediliyor.

SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) ve Almanya Kürt Hukuk Kurulu Yürütme Meclisi üyesi, avukat Hüseyin Naso’nun aktardığına göre, saldırı dün akşam Cinderes’in El Sena sokağında, depremzede Kürt ailelerin evlerinin önünde Newroz ateşi yaktığı sırada düzenlendi.

Cihatçı Ahrar el Şarkiye örgütünün üyelerinin Kürt ailelere önce sözlü olarak saldırdığı, Newroz’u aşağıladığı ve sonrasında da ateş açarak aynı aileden 43 yaşındaki Ferhan Osman, 38 yaşındaki İsmail Osman, 18 yaşındaki Muhammed İsmail ve 42 yaşındaki Muhammed Osman öldürdüğü belirtildi. Saldırıda iki kişi de yaralandı.

PROTESTOLAR SÜRÜYOR

Saldırının ardından yüzlerce kişi, Ahrar el Şarkiye’yi protesto etmek için Cinderes’te sokağa döküldü. Cinderes’in yanı sıra Afrin ilçe merkezi, Mabatlı ve Rojo’da da eylemler düzenlendi. Ahrar el Şarkiye’nin Cinderes’ten çıkarılmasının talep edildiği ve Kürtçe özgürlük çağrıları yapılan protestoların bugün de sürdüğü belirtildi.

KÜRT YÖNETİMİNDEN BM’YE ÇAĞRI

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu’nun bünyesinde bulunan Ahrar el Şarkiye’ye, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden kınama geldi. Açıklamada, uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne saldırının soruşturulması, faillerin bulunup hesap sorulması çağrısı yapıldı.

‘HTŞ MÜDAHİL OLDU’

Saldırının ardından yaşanan dikkat çekici bir gelişme ise HTŞ’nin de olaya Ahrar el Şarkiye’nin aleyhine müdahil olması. SOHR’un yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde, “askeri yetkililerin cenazeleri dün gece hemen kaldırmak istediği ama akrabalarının buna karşı çıkarak HTŞ’den koruma istediği” öne sürüldü.

İddiaya göre, öldürülenlerin akrabaları cenazeleri yanlarına alarak HTŞ kontrolündeki İdlib’in Atme kasabasına götürdü. Burada HTŞ lideri Ebu Muhammed el Colani ile görüşme yapıldığı ve cenazelerin bir HTŞ konvoyunun sıkı korumasında bu sabah Cinderes’e götürülerek kaldırıldığı öne sürüldü.

‘COLANİ KÜRTLERE KORUMA VAAT ETTİ’ İDDİASI

Erbil merkezli Rudaw sitesi de, HTŞ lideri Colani’nin Atme’deki görüşmede, “Bugünden itibaren Kürtlere yaklaşan, onların canına, malına, ailelerine, kadınlarına, çocuklarına zarar veren hiç kimseyi kabul etmeyeceğiz. Burada silahlı gruplar istemiyoruz. Özellikle Ahrar El Şarkiye’yi. Evinize gururla ve başı dik şekilde dönebilirsiniz. Benim korumam altındasınız” dediğini iddia etti.

SOHR, Ahrar el Şarkiye’nin lideri Hatem Al-Shaqraa’nın, tepkiler üzerine saldırıyı “korkakça bir eylem” olarak kınayıp faillerin “örgüte mensup olmadığını” iddia ettiğini de duyurdu.

HEVRİN HALEF SUİKASTININ DA SORUMLUSU OLAN ÖRGÜT

Ahrar el Şarkiye, Suriye’de siyasal İslamcı bir söylem benimseyen silahlı örgütlerden biri. Örgüt, Türkiye’nin 2019’da YPG’yi Afrin’den çıkarma gerekçesiyle başlattığı Barış Pınarı isimli harekâtta TSK’ye eşlik eden Suriye Milli Ordusu’nun çatısı altında yer alıyor.

Örgüt, Barış Pınarı Harekâtı’nın dördüncü günü olan 12 Ekim 2019’da, Suriye’nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri Hevrin Halef’in M4 otoyolunda öldürüldüğü suikastın da sorumlusuydU. Bazı sivillerin ve sağ yakalanan bazı YPG üyelerinin öldürülmesiyle de suçlanan örgüt, BM ve Uluslararası Af Örgütü tarafından Suriye’de savaş suçu işlemekle itham edilmişti. ABD, 2021 yılında Hevrin Halef suikastı nedeniyle Ahrar el Şarkiye’yi yaptırım listesine almıştı. Eski IŞİD üyelerini de bünyesine kattığı belirtilen örgüt, savaş suçları işlediğini reddetmişti.