AİHM kararına rağmen HDP’li vekilin davası düşürülmedi

AİHM kararına rağmen HDP’li vekilin davası düşürülmedi
Yayınlama: 11.10.2022

HDP Milletvekili Feleknas Uca hakkındaki davanın düşürülmesi talebi, AİHM ve AYM’nin milletvekillerinin yargılanmasında verdiği ihlal kararına rağmen reddedildi.  

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Halkların Demokratik Partisi (HDP) millletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılarak, yargılanmasına dair verdiği ihlal kararı ile Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dokunulmazlığı düzenleyen Anayasa maddesinin suç tanımının belirsizliği nedeniyle verdiği ihlal kararına rağmen milletvekillerinin yargılanmasına devam ediliyor. AİHM’in dokunulmazlığı kaldırılarak yargılanmasında ihlal kararı verdiği milletvekillerinden HDP’li Feleknas Uca’nın davası bugün de devam etti.  

DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİ TALEBİ

Uca hakkında “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan davanın duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Uca’nın katılmadığı duruşmada avukatları hazır bulundu. Av. Serdar Çelebi, daha önce dilekçe ile davanın düşürülmesi talebini ilettiklerini belirterek, mahkemenin bu konuda bir hüküm kurmasını istedi. Anayasa Mahkemesi’nin Leyla Güven’in vekil seçildikten sonra yargılanmasına devam edilmesine dair verdiği ihlal kararını mahkemeye sunan Çelebi, Anayasa Mahkemesi’nin Güven kararıyla birlikte dokunulmazlığın kaldırılmasına dayanak yapılan 14’üncü maddenin milletvekillerinin hangi suçtan yargılanabileceklerini dair net bir belirlemenin olmadığına ve bu konuda yasal düzenleme yapılmasını istediğine işaret etti. AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına işaret eden Çelebi, müvekkili hakkındaki davanın düşürülmesini talep etti. 

MAHKEMEDEN TALEBE RET 

Avukat Mehmet Emin Aktar ise, AİHM’in Encü/Türkiye kararıyla milletvekillerinin yargılanmasında bir usul hatası olduğuna işaret ettiğini belirterek, Uca hakkında yürütülen soruşturmanın bu kararla devam edemeyeceğini vurguladı. Milletvekilli dokunulmazlığının düzenleyen Anayasanın 83’ücü maddesine milletvekillerinin yargılanmasına izin vermediğinin altını çizen Aktar, yargılamanın kanunilik ilkesini karşılamak için Anayasanın 14’üncü maddesinin dayanak yapıldığını ancak bu maddede böyle bir suç tipini düzenlemediğini dile getirdi. Aktar, davanın düşürülmesini talep etti. 

Mahkeme talebi reddederek, duruşmayı 7 Şubat’a erteledi.