Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın verilerine göre Almanya, 2019 yılında silah ihracatını yüzde 43 arttırdı.

Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Almanya, 2019 yılında silah ihracatını yüzde 43 arttırdı. Almanya’dan silah alanların başında ise Türkiye geliyor. Türkiye’yi Kuveyt, İngiltere, Litvanya ve Singapur takip ediyor.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, en az 1,1 milyar euroya yükseltilen silah ihracatı buna rağmen 2017 ve 2016 yıllarındaki seviyenin altında kaldı. Ülke 2017 yılında 2,65 milyar euroluk, 2016 yılında ise 2,5 milyar euroluk silah ihracatı yapmıştı.

Habere göre son veriler Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen’in Ekonomi Bakanlığı‘na verdiği bir soru önergesine verilen yanıtta yer aldı. Soru önergesine konu olan silah ihracatı rakamları denizaltı, tank, saldırı uçakları gibi savaş silah ve araçlarını kapsıyor ancak askeri kamyon veya silahlı ambulans türü araçları içermiyor.

Geçen yıl hükümetin her tür askeri silah ve aracı ihrac etmek için verdiği izinler nedeniyle silah satışları rekor kırarak 8 milyar euroyu aşmıştı. NATO düzeyindeki Avustralya, İsviçre, İsrail ve Japonya gibi bazı ülkelere ihracat verileri ise gizlilik nedeniyle açıklanmadı.

Dağdelen, hükümeti silah ihracatı konusunda şeffaf davranmamakla eleştirerek, “Bu Başbakan Merkel ve federal hükümetin cinayet silahları ihracatçısı olduklarını gösteren bir utanç karnesi ama aynı zamanda bu silahları alanları da bir sır olarak saklıyorlar“ ifadelerini kullandı.
Kaynak: Artı Gerçek