Ameliyat olacağı gün sağlık durumu riskli bulunarak operasyondan vazgeçilip evine gönderilen Muhittin Güneş (74), geçirdiği kalp krizi sonucu öldü. Güneş’in ihmal sonucu öldüğünü düşünen aile, bir doktor ve 112 çalışanlarından şikayetçi oldu.

Bursa’da yaşayan Muhittin güneş (74) adlı yurttaş, rahatsızlanması üzerine yakınları tarafından muayene için götürüldüğü Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan tetkiklerinde iç kanama geçirdiğinin anlaşılması üzerine hastaneye yatırıldı. Yapılan müdahaleyle iç kanaması durdurulan Güneş’in mide kanseri olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine hastanenin dahiliye bölümünde tedavi altına alınıp, ameliyat günü belirlenen Güneş, o gün geldiğinde doktorunun “sağlık durumunun yapılacak operasyonu kaldırmaya uygun olmadığını” ifade etmesi üzerine ameliyatından vazgeçildi.

Hastaneden taburcu edilen Güneş, götürüldüğü evinde birkaç gün sonra kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi. Oğlu Ramazan Güneş, babasının ihmal sonucu öldürüldüğünü söyledi. Mart ayı başında babasını randevulu şekilde muayene için Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırdıklarını anlatan Güneş, orada yapılan tetkikler sonucunda babasının iç kanama geçirildiğinin tespit edildiğini belirtti. Babasının hemen hastanenin dahiliye servisine yatırıldığını aktaran Güneş, yapılan müdahale onucu iç kanamanın durdurulduğunu söyledi.

DOKTOR: HASTAYI KAYBEDERİZ

Daha sonra doktorların babasının mide kanseri olduğunu kendilerine ilettiklerini ifade eden Güneş, “Dahiliye ve genel cerrahi doktorları ameliyat kararı aldı ve bizden de ameliyat için izin istediler. Biz de ameliyat kararını onayladık. Fakat ameliyatın yapılacağı genel cerrahi servisinde boş yer olmadığı için birkaç gün dahiliye bölümünde bekledik. Ardından yer açıldı bizi genel cerrahi bölümüne aldılar. 16 Mart’ta yani ameliyatın olacağı gün doktor yanımıza gelip, ‘Babanızın durumu kritik. Bu şekilde ameliyat olamaz. Ameliyatı kaldırsa bile yoğun bakımı kaldıramaz. Hastayı kaybederiz’ dedi. Bizler, ‘Son çare olarak ameliyatı seçtik’ dedik. ‘Yok’ deyip, bizi tıbbi onkoloji bölümüne yönlendirdi” diye belirtti.

DOKTOR İZNE ÇIKTI!

Fakat o gün yönlendirme olmadığı için babasının taburcu edildiğini anlatan Güneş, hastaneden çıktıklarında 182 arayarak aynı hastanenin tıbbı onkoloji bölümünde randevu aldıklarını kaydetti. Randevu günü hastaneye gittiklerinde ise, doktorun izne çıktığını öğrendiklerini paylaşan Güneş, dört gün sonra başka bir hastaneden randevu aldıklarını, fakat randevularına iki saat kala 182’den aranıp, randevularının iptal edildiği bilgisinin verildiğini aktardı.

Güneş, “Hastayı hastaneye götürüyoruz almıyorlar. Randevu alıyoruz, ‘Doktor izne çıktı’ denilerek, bir şey yapılmıyor. Babam tam bir hafta boyunca yeme içmeden kesildi ve dış dünyayla bağı tamamen kesildi. Bu şekilde hastamızı hastaneye götürüp getirdik” dedi.

SERUM VERİP EVİNE GÖNDERDİLER

Ölmeden bir gün önce babasını yine acile kaldırdıklarını ve iki serum verilerek eve geri gönderildiklerini söyleyen Güneş, “En son, ‘Hocam biz evde bakamıyoruz, besleyemiyoruz. Babamın yemesi içmesi yok’ dedik. Doktor ise, ‘Yapacağım bir şey yok. Hortum alın onunla beslenmesini yapın’ dedi. Nasıl besleyeceğimizi söyledik. Doktor, ‘Su ve mama verebilirsin’ dedi. O gün de bize hastaneden nakil ambulans verilmedi ve babamı ticari taksiyle eve getirdik” diye belirtti.

KALP KRİZİ GEÇİRİP ÖLDÜ

Ertesi gün babasının yeniden rahatsızlanması üzerine 112’yi aradıklarını aktaran Güneş, sonrasında yaşananları şöyle anlattı: “112’yi aradık, durumu anlattık. Bize, ‘Arkadaşlarımız gelip baksın’ dediler. Üç kişi geldi ve ateşini ölçtüler. Babamın bir hastalığının olup olmadığını söylediler. Hastalığını söyledim. Bana ‘Bunlardan kaynaklanıyor olabilir’ dediler. Babamın çok farklı tepkiler verdiğini söyledim ve hastaneye kaldıralım doktorlar muayene yapsın. Eğer bir şey yoksa geri getiririz zaten dedim. 112’den gelenler 15 dakika boyunca bizi hastaneye götürmemek için ikna etmeye çalıştı. İkna olmayınca bizi alıp hastaneye getirdiler. Meğerse babam kalp krizi geçiriyormuş. Yolda giderken babamın kalbi zaten durmuş. Hastaneye gittik birkaç dakika sonra doktor yanımıza gelip, babamın kalbinin durduğunu söyledi. Ardından da gitti. Üzerinden 15 dakika geçmeden tekrardan yanımıza gelerek hastayı kaybettiğimizi söyledi.”

OTOPSİ SONUCUNU BEKLİYORLAR

Güneş, aldıkları bu haber sonrasında arayıp durumu aktardıkları 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’nden “Yapacağımız bir şey yok” yanıtı aldıklarını da dile getirdi. Babasının ölümünde ihmalleri olduğu gerekçesiyle karakolda gidip eve gelen 112 çalışanları ve bir doktor hakkında şikayetçi olduğunu söyleyen Güneş, savcının otopsi talimatı verdiğini, akabinde cenazelerini Zonguldak’a getirip defnettiklerini, şimdi ise sonucu beklediklerini paylaştı. Güneş, otopsi sonucuna göre sokağa çıkma yasağı sonrasında Sağlık Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.