Ankara’da kadınlar sağanak yağmura rağmen alanlara çıktı: Polis açıklamaya izin vermedi

Ankara’da kadınlar sağanak yağmura rağmen alanlara çıktı: Polis açıklamaya izin vermedi
Yayınlama: 25.11.2023

Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar, yoğun sağanak yağmura rağmen Ankara Kolej Meydanı’nda bir araya geldi. Açıklama yapmak isteyen kadınlara polis izin vermedi.

Kadınlar polisle yapılan müzakerelerin ardından ellerinde “yasalar sokakta yazılır” “Jin jiyan azadi” dövizleri olan kadınlar yönünü Sakarya Caddesi’ne çeviri. Kadınların ellerine aynı zamanda tutuklu kadın siyasetçilerin de dövizleri yer aldı.

Sakarya Caddesi’ne gelen kadınlar açıklamalarını burada gerçekleştirdi. Bildiriyi Ankara Kadın Platformu adına Ses Ankara Dönem Eşbaşkanı Mukaddes Anğay okudu. Açıklamanın tam metni şöyle:

“Bugün 25 Kasım ve Biz kadınlar, “Savaşa, Krize, Yoksulluğa Ve Erkek-Devlet Şiddetine Karşı Bir Aradayız!” demek için sokaklardayız

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde; Dominik’te Mirabel Kardeşleri katleden Trujillo diktatörlüğünün kadın düşmanı politikalarını aratmayan AKP-MHP ittifakı kadınların yaşam hakkını korumak bir yana kadın mücadelesinin kazanımlarına dönük saldırılarını arttırıyor.
İstanbul Sözleşmesi’nden tek adamın kararıyla çekilmesinin ardından iktidarın ajandasında şimdi de Anayasa değişikliği, 6284 sayılı kadına yönelik şiddetle mücadele yasası, nafaka düzenlemesi ve aile arabuluculuğunu da içeren Medeni Kanun’da değişiklikler bulunuyor.

Kadınlar olarak tırnaklarımızla kazıyarak elde ettiğimiz kazanılmış haklarımıza yönelik saldırılar karşısında bir araya geleceğiz, eşitlik kavgamızı büyüteceğiz. AKP-MHP ittifakı erkek şiddetine karşı önlem almadığı gibi cinsiyetçi, LGBTİ+ düşmanı ve kadınların yaşamına saldıran politikalarına her gün bir yenisini ekliyor. Kadına Yönelik Şiddeti önleme yükümlülüğü olan devlet; kadınlara yönelik işkenceye varan özel savaş uygulamalarıyla, yoksullaştırma politikalarıyla, erkek yargı mekanizmasıyla, hukuksuz uygulamalarıyla şiddeti yeniden üretiyor.

Sadece bu sene 347 kadın erkek şiddetiyle katledildi. İktidar failleri koruyor ve cezasızlık politikalarıyla ödüllendirmeye devam ediyor. Tüm bunlara rağmen hayatta kalabilen kadınlar ise erkek yargı tarafından sistematik bir şekilde hedef haline getiriliyor ve hukuksuzca yargılanıyor. 1420 gündür kaybedilen Gülistan Doku’nun faili erkek devlet tarafından korunmaya devam ediyor.

Gülistan Dokunun, Zeren’in, Dina’nın, Kübra’nın , Hande’nin, Ceren’in ve diğer bütün kız kardeşlerimizin faillerini de failleri cezasızlıkla ödüllendirenleri de tanıyoruz!

AKP iktidarı geldiği ilk günden bu yana kadın ve LGBTİ+ düşmanlığı üzerinden kendini var ediyor. Sözde kutsal aile yapılarını korumak için düzenledikleri nefret yürüyüşleri ile bizleri hedef haline getiriyorlar ve hayatlarımızı tehlike altına atarak kendi çizdikleri sınırlar içerisine hapsetmeye çalışıyorlar. Bizler bugün burada kutsal ailenizi de, gerici zihniyetinizi de tanımıyoruz! Onur yürüyüşlerine saldıranlara, homofobiye, transfobiye itaat yok isyan var demek için sokaklardayız!

Kadın ve LGBTİ+ düşmanlığına karşı bir araya geleceğiz, özgürlük talebini büyüteceğiz.
Kadınları aileden ibaret gören politikalarıyla tüm kamusal alanları ve özellikle eğitimi siyasal islamcı politikalarla kuşatıyor. Tarikatların ve cemaatlerin karanlığına teslim olmayacağız demek için sokaklardayız!

Kadını aileden ibaret görenlere sesleniyoruz: Bizler çizdiğiniz makul kadın sınırlarını kabul etmiyoruz. Maruz kaldığımız şiddeti görünmez kılan, failleri cezasızıkla ödüllendiren, kadınları Aile İrşad Büroları ile susturmaya çalışan erkek devleti tanımıyoruz!