Babacan: Yeterince hamle yapılmazsa ödenecek bedel çok ağır

Babacan: Yeterince hamle yapılmazsa ödenecek bedel çok ağır
Yayınlama: 06.05.2020

Babacan, Türkiye’nin IMF’ye gitmesinin ve yabancı merkez bankalarıyla yapacağı swap anlaşmalarının bile dış finansman ihtiyacını karşılamakta yeterli olmayacağını söyledi.


Uzun bir dönem AKP hükümetlerinde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olan ardından geçtiğimiz aylarda DEVA Partisi Genel Başkanı olarak siyasete geri dönen Ali Babacan, Bloomberg’e açıklamalarda bulundu.

Babacan, “Parasal ve finansal müdahalelerde iki farklı hata yapılabilir: Çok az müdahale ya da çok fazla müdahale” derken müdahalelerde ikinci tür yapılacak hatanın daha iyi olabileceğini belirtti.

BORÇ ERTELEME VE KREDİ ÇILGINLIĞI…

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara’nın koronavirüsün ekonomik etkileriyle mücadele yöntemlerini eleştirerek, “Türkiye’nin borç erteleme ve kredi çılgınlığı yerine mali harcamaya dayalı bir ekonomik teşvik paketine ihtiyacı var” dedi.

Babacan, “mali itiş gücünün” en az yarısı oranında arttırılarak gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3’üne denk gelmesi gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

ABD merkezli Bloomberg haber ajansına konuşan Babacan, “Mali ve parasal müdahalelerde iki tip hata yapılır: Çok az şey yapmak, veya çok fazla şey yapmak” diye konuştu.

HÜKÜMET IMF’YE GİTMEYİ KABUL ETSE BİLE BU YETERLİ DEĞİL

Babacan, mevcut durumda “çok fazla şey yapmanın” daha iyi bir hata olacağını, çünkü ilerleyen zamanda “frenlere basılabileceğini” ifade etti. Babacan, “Yeterince hamle yapılmazsa ödenecek bedelin çok ağır olduğunu” savundu.

Babacan, salgının ardından Türkiye’nin kamu finansmanını normale döndürmek için orta vadeli bir yol haritasına ihtiyaç duyacağını söyledi.

Hükümetin IMF’ye gitmeyi kabul etse bile, bunun dış finansman ihtiyacını kaşılamaya yeterli olmayacağını dile getiren Babacan, Türkiye’nin diğer ülkelerin merkez bankalarıyla swap yapmak durumunda olduğunu ifade etti.

BELKİ HER ŞEYİ SÖYLEMEDİM AMA SÖYLEDİĞİM HER ŞEYE İNANDIM

Bloomberg’in haberinde Babacan’ın AKP’de olduğu dönemde “demokratik standartların gerilemesini” açık bir şekilde eleştirmediği ile ilgili eleştirilere de yer verildi. Babacan, bu eleştiriler konusunda ‘parti için düzenlemelerin kendisinin açıkça konuşmasını engellediği’ yorumunda bulunarak, “İçeride sonuna kadar büyük bir mücadele verdiğini” söyledi. Babacan, “Belki her şeyi söylemedim; ama söylediğim her şeye inandım” dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.