Bakanlık istedi, hakimlik Êzîdî kız çocuğu haberine erişim engelli getirdi

Bakanlık istedi, hakimlik Êzîdî kız çocuğu haberine erişim engelli getirdi
Yayınlama: 31.10.2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın talebi üzerine Yeni Yaşam Gazetesi’nin “Devlet ‘korumaya’ aldığı Êzidî çocuğu DAİŞ’li aileye teslim etmiş” başlıklı haberine erişim engelli getirildi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Yeni Yaşam Gazetesi’nin internet sitesinde yayınlanan “Devlet ‘korumaya’ aldığı Êzidî çocuğu DAİŞ’li aileye teslim etmiş” başlıklı habere erişim engeli getirilmesi için Ankara 10’uncu Sulh Ceza Hakimliği’ne başvurdu. Talebi değerlendiren hakimlik, haber için erişim engeli kararı verdi. 

‘İNSAN TİCARETİ’ NEDENİYLE YARGILANIYOR

Ankara 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Ekim günü görülen duruşmada DAİŞ’li, “insan ticareti” suçundan 18 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanırken, davanın duruşmasına katılmadı. DAİŞ’li hakkında yakalama kararı çıkarılmış ve sonrasında gözaltına alındığı iddia edilmişti. Ancak sonrasında DAİŞ’linin gözaltına alınmadığı ortaya çıktı. Çocuğun, DAİŞ’liye teslim eden Bakanlığa tekrardan teslim edildiği de ortaya çıktı.

NE OLMUŞTU?

Ankara’da Şubat 2021’de, polis ve istihbarat ekiplerinin DAİŞ’in hücre evine düzenlediği duyurulan operasyonla Êzidî bir kız çocuğu kurtarıldı. Çocuğun, DAİŞ’liler tarafından derin internette “satışa çıkarıldığı” ortaya çıktı, baskın ve çocuğun kurtarılmasına dair bilgi, bir basın bildirisi ve video görüntüleriyle kamuoyuna duyuruldu. Çocuğu, kaçırıp evlerinde rehin tuttukları suçlamasıyla Irak vatandaşları Anas V., Nasır H.R. ve Sabbah Ali Oruç’un ifadeleri alındı. Gözaltına alınanlardan Anas V. ve Nasır H.R., ifade ve savcılık sorgularının ardından 27 Şubat’ta adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, Sabbah Ali Oruç ise tutuklanarak Sincan F Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

Söz konusu DAİŞ’lilerin iddianamesi 8 Mart 2021 tarihinde kabul edildi. İddianamede, her üç DAİŞ’li de “DAEŞ terör örgütü üyesi olmak” ve “Örgüt yönetiminde yer almak” ile suçlandı. İddianameye göre, DAİŞ’li Sabbah Oruç, 2018 yılında ağabeyinin eşi ile Ankara İl Göç İdaresi’ne giderek Êzidî kız çocuğu için kimlik başvurusunda bulundu. Sabbah Oruç, çocuğa kimlik çıkartmakta geciktiklerini beyan etti. Çocuğa ağabeyinin ismi ve 990….6990 numarası ile “Aişe Sabbah. A.O.” ismiyle kimlik çıkartıldı.

Şengalli çocuğu Türkiye’ye getiren DAİŞ’liler hakkında “Uluslararası insan ticareti” suçlamasıyla dava açıldığına dair haberde ise, bakanlığın korumasına verilen çocuğun, soruşturma süreci sırasında da DAİŞ’li aileye hafta sonu yatılı olarak gönderildiği bilgisi yer aldı.

Dava dosyasında yer alan bilgilere göre, 24 Şubat 2021 tarihinde Ankara TEM ekiplerince Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Pursaklar Sevgi Evi’ne teslim edilen çocuk, yaklaşık 3 ay sonra, hafta sonları DAİŞ’li aileye gönderilmeye başlandı.