Başaran’dan Batman’da öğrencilerin online eğitim materyal ihtiyaçlarına dair soru önergesi

Başaran’dan Batman’da öğrencilerin online eğitim materyal ihtiyaçlarına dair soru önergesi
Yayınlama: 21.01.2021

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman milletvekili Ayşe Acar Başaran Batman’da öğrencilerin online eğitim materyal ihtiyaçlarına dair Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a soru önergesi yöneltti.

Başaran, ”Türkiye’yi ve dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü salgını nedeniyle okullarda yüz yüze eğitime ara verilmiş, Mart 2020 tarihinden bu yana öğrencilere online eğitim sistemi EBA üzerinde eğitim verilmektedir. Uzaktan eğitimin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için internet, tablet ve akıllı telefon gibi materyallerin zaruri olduğu bilinen bir gerçektir. Ancak birçok il gibi Batman’da da bu imkanlara sahip olmayan binlerce öğrencinin olduğu Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı yazılarda ve yapılan açıklamalarda da belirtilmiştir. Yayınlanan bir rapora göre ülkede 3.017.718 öğrencinin evinde internet olmadığı, dolayısıyla online eğitime dahlinin mümkün olmadığı belirtilmiştir. Birçok okulun da internet altyapısına sahip olmadığı bilinmektedir” dedi.

Başaran’ın önergesi şöyle:

  1. Batman ilinde internet altyapısı olmayan okullar var mıdır? Bu okullar hangileridir?
  2. Batman’da internete erişimi olmayan öğrenci sayısı belli midir? Bu sayıyı tespit etmek ve koşulları iyileştirmek için Bakanlığınız tarafından yapılan bir çalışma var mıdır?
  3. Batman’da internetten dersleri takip etmek için zaruri ihtiyaçlar olan tablet, bilgisayar, akıllı telefon gibi materyallere erişimi olmayan öğrenci sayısı kaçtır?
  4. Örgün eğitime devam eden öğrencilerin tablet, bilgisayar, akıllı telefon, internet altyapısı ihtiyaçlarını belirlemek için okullarda çalışma yapılmış mıdır?
  5. Batman İl Milli Eğitim Müdürü tarafından basına verilen demeçte, Bakanlığınız tarafından Batman ilinde ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtmak için 2600 adet tablet gönderildiği belirtmiştir. Bu tabletler hangi okullara ve kaç adet dağıtılmıştır?
  6. Tablet verilen öğrenciler ile ilgili hangi kriterler gözetilmiştir?
  7. Zoom uygulaması üzerinden ders takibi yapan öğrencilerin internet paketlerinin yetmediği ve bu yüzden ders takibi yapılmadığı şikayetlerinin çözümü adına Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?