Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki sorunlar meclis gündeminde

Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki sorunlar meclis gündeminde
Yayınlama: 28.03.2021

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesindeki sorunları Meclis gündemine taşıdı.

Yaklaşık iki ay önce Hizmet vermeye başlayan Batman Eğitim ve Araştırma hastanesindeki sorun ve aksaklıkları Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz hazırladığı soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

HDP’li İpekyüz’ün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği soru önergesi şöyle:

Basına yansıyan bilgiler ve kamuoyundan edinilen şikayetler bağlamında daha önce, 440 yataklı, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi olarak yapılan ve daha sonra Bölge Devlet Hastanesi ile birleştirilerek ‘Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne dönüştürülen Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde her geçen gün yeni sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Geçtiğimiz günlerde, tekrardan, yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aralık ayında hizmete girmesine rağmen yeniden bakım ve onarıma ihtiyaç duymasıyla gündeme gelmiştir. Hastanenin bakım ve onarımı, 21.03.2021- 2021/135892 ihale numarasıyla, için ihaleye çıkmıştır.

Hastane daha önce MR çekimi için 6 ay gün verildiği, sağlık bandı, eldiven ve tıbbi medikal malzemelerinin eksikliği iddialarıyla gündeme gelmiştir. Ayrıca hastanede gruplaşmalar olduğu ve görevlendirmelerde bu gruplaşmaların etkin olduğu iddiaları da söz konusudur. Başhemşire ve başhemşire yardımcılığı, kat sorumluluğu ve servis sorumluluğu gibi görev dağılımları konusunda ciddi sıkıntıların baş gösterdiği ve bu durumun iş kalitesine ve ekip çalışmasına olumsuz yansıdığı da ifade edilmektedir. Bu sorunların yanı sıra oksijen dağıtım sisteminde zaman zaman arızlar oluştuğu ve bu sebeple ameliyatların yapılamadığı, acil bölümünde yeterli sayıda doktor olmaması nedeniyle hastaların önemli mağduriyetler yaşandığı ifade edilmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Henüz 3 ay önce açılmış bir hastanenin bakım ve onarımı için yeniden ihaleye çıkılmasının gerekçeleri nelerdir?
  2. Söz konusu ihale hangi firmaya, hangi usulle verilmiştir?
  3. Bakanlığınız tarafından ortaya çıkan bu kamu zararı için herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?
  4. Ortaya çıkan kamu zararının, yeni yapılan hastane için, ilgili kamu görevlilerine rücusu söz konusu olacak mıdır?
  5. Hastanede ortaya çıkan gruplaşmalar sonucu iş dağılımı yapıldığına ilişkin iddialar doğru mudur, bu konuda bir çalışmanız olacak mıdır? Bu ortaya çıkan iş kalitesini etkilemekte midir?
  6. Hastanede, oksijen dağıtım sistemindeki sorunlar nedeniyle, ameliyatların yapılamadığı iddiası doğru mudur? Bu sebeple kaç ameliyat iptal edilmiştir?
  7.  Acilde günlük kabul edilen hasta sayısı ile görev yapan acil doktor sayısı kaçtır?  

Yurttaşların yoğun şikayetine neden olan sorunlar Batman’da yayın yapan yerel gazeteye de yansıdı. Batman Olay gazetesinde  yurttaşlardan gelen şikayetlere yer verildi: “Koca hastanede muhatap yok, hasta kabul yok, danışma yok, hastanede 4 tane kadın doğum polikliniği var. Doktor hala yetersiz. Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimi “Her şeyi ben bilirim mantığıyla tüm personel ve doktorlara müdahale ediyor” gelen şikayetler arasında. Hastanede hasta kabulün olmaması hem doktor hem de vatandaşı mağdur ediyor. Çünkü muayene sırasında vatandaş doktordan sıra istiyor. Hal böyle olunca hasta ve doktor sağlıklı muayene edemiyor. Yani hasta kabul bölümü açılması lazım. Batman Eğitim Araştırma Hastanesinin acilinde yalnızca iki doktor var, sekreter de yok. Batman’da çocuklarda görülen bir  salgın varmış çalışanlar görevini yeteri kadar yapmasına rağmen yetiştiremiyorlar. Hasta yakınları ve doktor arasında sürekli tartışma çıkıyor.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.