Batman Emek ve Demokrasi Platformu’dan Dünya Anadil Günü açıklaması

Batman Emek ve Demokrasi Platformu’dan Dünya Anadil Günü açıklaması
Yayınlama: 22.02.2021

Batman Emek ve Demokrasi Platformu 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla Genel İş Batman Şubesi’nde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Şube binasında yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekilli ve HDP Kadın Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman İl Örgütü Eşbaşkan ve yöneticileri ile Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

“Perwerdehiya bi zimanê xwe xeta me ya sor e” pankartının açıldığı açıklamada konuşan Ayşe Acar Başaran dünya da binlerce dilin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını belirterek, AKP-MHP iktidarının da Kürtçeye saldırarak milyonlarca kişinin konuştuğu dile yok etme çabasında olduğunu söyledi.

Halkın iradesini gasp eden kayyımların Kürtçeye yönelik saldırılarını hatırlatan Başaran, buna karşın halkın yaşamın alanını Kürtçeye çevirdiğini söyledi.

Daha sonra platform adına açıklamayı okuyan Ramazan Bilmez, kayyım atamaları ile birlikte Q, W, X harfleri ile yazılmış olan köy, kent ve coğrafi isimlerin değiştirildiğini hatırlatarak, “Türkçeden başka bir dil kullananların çeşitli baskılara, cezalara, linç saldırılarına, nefret suçlarına maruz kaldıklarına dair olumsuz durumların yaşandığı, bu saldırıların önlenmesi için kamu otoritelerinin üzerlerine düşeni yapmadığı kamuoyunun malumudur” dedi.

UNESCO Genel Kurulunun 1999 yıllında aldığı bir karar ile 21 Şubat’ı “Uluslararası Anadili Günü” kabul etmesinin üzerinden 22 geçmesine rağmen bir çok dilin yok olmaya devam ettiğini belirten Bilmez, yok olma ile karşı karşıya kalan dillere salip çıkılması çağrısında bulundu.