Batman İHD Kadın Komisyonu, hasta tutuklu Aysel Tuğluk’un derhal bırakılmasını istedi

Batman İHD Kadın Komisyonu, hasta tutuklu Aysel Tuğluk’un derhal bırakılmasını istedi
Yayınlama: 16.12.2021

Batman İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu 10 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla 2021 yılında kadınlara yönelik hak ihlalleriyle ilgili basın açıklaması yaptı.

Batman İnsan Hakları Derneği  Şube Eş Başkanı Rümeysa Denizkaya 2021 yılında kadınlara yönelik yapılan hak ihlalerine değinerek hasta tutuklu Aysel Tuğluk’un derhal bırakılmasını istedi.

Denizkaya , her zaman yaşam hakkından yana olduklarını vurgu yaparak şöyle konuştu : ’’Yaşamdan yana olduğumuzu her fırsatta dile getirdiğimiz İnsan hakları savunucuları olarak 2021 yılında tanıklık ettiğimiz “ Kadın hak ihlalleri’’ne karşı susmadık ve susmayacağız. Bundan sonraki süreçte de insanlık onuruna yaraşır bir yaşamın mücadelesinin her aşamasında olacağız. En temel insan haklarından biri olan “yaşam hakkı” kadınların için 2021 yılında yine büyük tehdit altındaydı. Ülkenin siyasi iklimin yaratıcısı olduğu sistematik kadın cinayetleri 2021 yılında hız kesmeden can almaya devam etti. Oysa  2021’in ilk 11 ayında erkekler en az 290 kadını, 30 çocuğu öldürdü. 193 kadının ölümü şüpheli olarak basına yansıdı. Erkekler 89 kadına tecavüz etti, 412 kadını taciz etti, 642 kadını seks işçiliğine zorladı, 732 kadına şiddet uyguladı, 171 çocuğu istismar etti.

Denizkaya Batman’daki kadın hak ihlallerine de değinerek açıklamasına şöyle sürdürdü :’’Batman özelinde ; 5 kadın intihar etti, 1 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti, 2 kadın öldürüldü, 2 kadın trafik kazasında hayatını kaybetti, 1 kadın ateşli silahlı saldırı da ağır yaralandı ve 1 zihinsel engelli kadına tecavüz edildi. Kadın intiharları ile 90larda gündeme gelip uzun yıllar konuşulan Batman’da ne yazık ki intihar vakaları hala devam ediyor. Özellikle dünyayı çemberine alan Covid-19 Pandemi şartları itibariyle uzun süre evlerde kalmak durumunda kalan kadınlar fiziksel-psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kaldılar. Bu şiddettin yarattığı çıkmazlarda kadınlar intiharlarıyla ses çıkarmaya çabaladılar! Son 20 yılda Batman’da en az 28 kadın cinayete kurban gitti. Katillerinin mevcut kanunlarla yargılandığı ve caydırıcı cezalar almadıkları da bilinmektedir.’’

Gülnuş ERGÜL

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.