Batman Kayyımının sattığı 11 taşınmaz için savunma istendi

Batman Kayyımının sattığı 11 taşınmaz için savunma istendi
Yayınlama: 26.10.2022

Batman Belediyesi’ne atanan kayyım tarafından satılan 11 taşınmaz için yapılan başvuruyu değerlendiren Batman İdare Mahkemesi, kayyım yönetiminden savunma isterken, seçilmiş Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir, kentin geleceğine büyük bir kötülük yapılmak istendiğini söyledi.

Batman Belediyesi’ni 1 milyar TL borçlandıran kayyım, 11 taşınmazla birlikte kent içinde bir yolu da sattı. Satılanlar arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) döneminde sosyal donatı alanı olarak planlanan kreş, çocuk oyun alanı, kütüphane, etüt merkezi, itfaiye merkezi, kadın konuk evi, yaşlı sohbet evi gibi birçok yer bulunuyor. Kayyım yönetiminin sattığı taşınmazlar arasında dikkati çeken bir diğer yer ise, Bahçelievler Mahallesi’nde bulunan bin 603 metrekarelik arsa. Söz konusu arsa, önceki dönem kayyımı Vali Yardımcısı Ertuğ Şevket Aksoy tarafından Tayyip Erdoğan’ında kurucusu olduğu Birlik Vakfı’na devredilmişti. Arsa daha sonra HDP yönetimi tarafından yargıya taşınarak geri alınmıştı. 

İDARE MAHKEMESİ BAŞVURUYU KABUL ETTİ

Satışı yapılan taşınmazlar için görevinden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, yürütmenin durdurulması ve iptali yönünde Batman İdare Mahkemesi’ne avukatı Mustafa Yıldız aracılığıyla başvuruda bulundu. Başvuruda taşınmazların kapalı teklif usulü ile satılmasına yönelik 2 Ağustos’ta alınan belediye meclis kararının hukuka uygun olmadığı belirtilerek yürütmenin durdurulmasını ve iptalini istendi. Başvuruyu kabul eden İdare Mahkemesi kayyım yönetiminden 30 gün içinde savunma yapmasını istedi. Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Eşbaşkan Mehmet Demir, kabul kararının önemli olduğunu söyledi.

‘BELEDİYE BORÇ BATAĞINDA’

Kayyımların neredeyse tüm ihalelerini pazarlık usulüyle yapıldığını kaydeden Demir, “2 buçuk yıldır atanan kayyım belediyeyi büyük bir borç batağına sürüklemiş. Kamu kurumlarının ihtiyaçları da belediyeden harcanıyor. Belediye bilinçli bir şekilde borç batağına sürükleniyor. HDP’ye geçeceğini bildikleri için belediyeyi işlemez bir hale getirmek istiyorlar. Daha önce belediyenin taşınmazı olan 635 Milyon değerinde olan Batmanpark AVM’yi 67 Milyona AKP İl Başkanına satılar. Ancak oluşan kamuoyu ve tepkiler sonrası bu satış iptal edildi. Şimdi ise belediyeye ait 11 taşınmazı satma kararı almışlar” diye konuştu.  3 Encümen ile alınan toplantıyla bu kararların verildiğini hatırlatan Demir, “Belediye meclisi şu an işlenmez ve karar alma aşamasındadır. Ancak 3 encümen ile 4 ay önce satış kararı verildi. Ve bu taşınmazlar satıldı. Sosyal donatı amacıyla belirlenmiş yerler satıldı. Sosyal donatı alanı imkanı olan bu parseller satıldığı için buradaki sosyal donatı alanı yok edilmiş oldu. Bu kadar büyük bir kötülük yapılıyor” diye konuştu.

‘BATMAN’A BÜYÜK KÖTÜLÜK YAPILIYOR’

Demir, yürütmenin durdurulması ve iptali yönünde Batman İdare Mahkemesi’ne başvurduklarını hatırlatarak, “İdare mahkemesi başvurumuzu kabul etti. Kayyımdan 30 gün içinde savunma vermesini istedi. Biz de bu süreçte ek bir savunma sunacağız. Batman halkına yapılan bu kötülüğe izin vermeyeceğimizi belirtmek istiyoruz. Eğer bu satışlar yapılırsa Batman’a en büyük kötülük yapılmış olacak. Batman kamuoyuna da çağrıda bulunuyoruz. Bunun farkında olmalarını istiyoruz. TMMOB başta olmak üzere tüm kurumları hareket geçmeye çağırıyoruz. Nasıl ki Batmanpark AVM’yi kamuoyu baskısı ile iptal edilmişse bunu da kamuoyu baskısıyla iptal edebiliriz. Batman’ın geleceğine bir suikast olan bu satışı durdurmalıyız” dedi. (MA)