Batman’da ‘Kobanê Günü’ açıklaması

Batman’da ‘Kobanê Günü’ açıklaması
Yayınlama: 01.11.2022

Batman’da düzenlenen açıklama ile 1 Kasım Dünya Kobanê Günü kutlanırken, “Kobanê düşmedi, düşmeyecek” mesajı verildi. 

1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle Batman’da açıklama yapıldı.

DBP Batman İl Örgütü öncülüğünde 1 Kasım Dünya Kobanê Günü’ne ilişkin kitlesel basın açıklaması yaptıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü önünde gerçekleşen eyleme, çok sayıda yurttaş katıldı.  “Kobanê ruhuyla özgürlüğe yürüyoruz” pankartının açıldığı eylemde, “Bijî berxwedana Kobanê”, “Çirkin erkeklerin güzel kadınlara yenildiği bir destandır Kobanê” ve “1 Kasım dünya Kobanê günün selamlıyoruz” dövizleri taşındı.

Basın metninin okuyan DBP Batman İl Örgütü Yöneticisi Mahmut Sağır, Kobanê direnişinin 8’inci yıldönümünde Dünya Kobanî Günü’nü kutladıklarını hatırlatarak,  “IŞİD karanlığını yırtan, geleceği aydınlatan direniş meşalesini, dünya halklarının dayanışma ruhunu selamlıyoruz” diye konuştu. 

HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca da AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın “Kobanê düştü düşecek, düşecek” sözünü hatırlatarak, o gün olduğu gibi bugünde direniş ile bu beklentinin boşa çıkarıldığını söyledi. Kobanê direnişinin tarihi bir direniş olduğunu belirterek, “Ortadoğu ve dünya hakları için umut olan bir direniş. Yüzyılın direnişi ile Kürtlerin birliği oluşturuldu, sınırlar ortadan kaldırıldı. Dünya haklarına ilham oldu. 24 saat içinde Musul’u teslim edenler, Şengal’i DAİŞ’e bırakanlara cevap oldu bu direniş. Kobanê direnişini Şengal direnişi takip etti. Kürt halkı direnişi ile destan yazıyor. DAİŞ dün yapamadığını bugün yapmaya çalışan AKP-MHP iktidarın halkın direnişi ile gidecek” diye konuştu.

‘KADIN DİRENİŞİ İRAN’A İLHAM OLDU’

Kobanê’de Kürt kadınlarının göstermiş olduğu direnişe vurgu yapan Uca, şunları söyledi: “Kürt kadının burada göstermiş olduğu direniş şimdi İran’da ve daha birçok ülkede kendini gösteriyor. Kobanê’de yükselen ‘Jin jiyan azadî’ direnişi şimdi İran başta olmak üzere birçok yerde yankılıyor. Kürt halkının direnişi ile emperyalist güçlerin emelleri boşa çıktı. Her kes iyi bilsin ki ne Kobanê, ne Mahmur ne de Şengal düşecek. Amaçları buraları düşürmek olanlar Kürtlerin direniş tarihine baksın. Kürt halkının üzerinde devam eden saldırılar her dönemi olduğu gibi bu dönemde de boşa çıkacaktır.”

Uca, son olarak kimyasal silah kullanımına karşı 6 Kasım günü Şırnak’ın Silopi ilçesinde yapılacak yürüyüşe katılım çağrısında bulundu. Açıklama, “Bijî berxwedana Kobanê” ve “ Jina jiyan azadî” sloganıyla son buldu.