Batman’da tutuklu olan Cengiz için İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvuru

Batman’da tutuklu olan Cengiz için İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvuru
Yayınlama: 17.05.2021

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Veysel Karani Belde Belediyesi önceki dönem Eşbaşkanı Enes Cengiz’in cezaevinde yaşadıklarının tespit edilmesi için TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na başvurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Batman’ın Beşiri ilçesinde bulunan Yüksek Güvenlikli T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 6 aydır tek başına bir odada tutulan ve koronavirüse (Kovid 19) yakalanan Veysel Karani Belde Belediyesi önceki dönem Eşbaşkanı Enes Cengiz’in durumuna ilişkin TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna başvurdu.


Beştaş başvurusunda, Cengiz’in 6 ay boyunca tek başına bir oda tutulması hatırlatarak, “Bu ağır tecrit haline diğer kısıtlamaların da eklenmiş olması hak ihlalinin boyutlarını artırmaktadır. Örneğin ailesiyle yaptığı telefon görüş hakkı kısıtlanmaktadır.

Normal koşullarda 20 dakikalık olan telefon görüşü, tekmil gerekçe edilerek, 30 saniye olarak uygulanmaktadır. Cengiz’in telefonla görüş hakkı 5 aydır ellerinden alınmış durumdadır. Bu hak gaspının aynı zamanda Cengiz’in görüşme hakkı olduğu ailesi için de bir hukuksuzluk olduğu şüphesizdir” dedi.


KOAH HASTALIĞI


Keyfi disiplin cezaları ile Cengiz’in cezaevinde sahip olduğu tüm hakların elinden alınarak dış dünya ile bağlantısının koparıldığını kaydeden Beştaş, “Diğer yandan tek kişilik hücrede olan Enes Cengiz’in koğuşunda ayda 3-4 kez arama yapılması da dikkate değerdir. Normal koşullarda bu aramaların bir ayda en fazla 2 kez yapıldığı nazara alındığında Cengiz hakkında farklı bir hukuk uygulandığı açıktır. Üstelik bu sık aramalar nedeniyle Enes Cengiz 2 kez korona hastalığına yakalanmış olup yaşamı risk altındadır.

Cengiz, geçtiğimiz yıl ağır bir ameliyattan çıkmış olması ve aynı zamanda KOAH hastalığı olması korona ile birleşince yüksek risk grubuna girmektedir. Cezaevi idaresinin kişilerin yaşam hakkını koruma sorumlulukları birincildir. Enes Cengiz’in ikinci kez koronavirüse yakalanmış olması ise acil tahliyesini gerekli kılmaktadır” ifadelerini kullandı.


YERİNDE İNCELEME TALEBİ


Beştaş, izah ettiği hususlar doğrultusunda komisyon eliyle acil bir çalışma yürütülerek, Enes Cengiz’in cezaevi koşullarının bilhassa yerinde inceleme yapılarak tespit edilmesini talep etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.